Sparande, jobb, pension – vad händer vid en brexit?

Publicerad

Sparande, pension och jobb.

Så kan du drabbas – och gynnas – om Storbritannien lämnar EU.

Med hjälp av chefsekonomerna Annika Winsth och Lena Sellgren försöker vi reda ut några av de vanligaste frågorna.

 • 1Sparande

  Foto: / SHUTTERSTOCK


  1. Kortsiktigt finns en risk att ditt sparkapital minskar dels om du äger aktier, dels om du sparar i fonder. Världens börser, som hatar osäkerhet, lär nämligen skaka rejält.

  Om du planerar att använda dina sparpengar snart rekommenderar Nordeas chefsekonom Annika Winsth att du minskar din risk. Men om du sparar långsiktigt kan du sitta still i båten.

  – Att agera på det här som privatperson är väldigt svårt. Det blir lätt så att man överreagerar. Om du sitter på väldigt mycket pund kan det vara bra att minska risken, men det är få privatpersoner som gör det.

 • 2Pension

  Foto: Magnus Glans


  2. Din pension kan minska i värde. Stora delar av din pension är placerad på börsen, utan att du kan påverka det. Skakar börsen, påverkas alltså även pensionerna. Dessutom kommer räntorna troligen att falla av brexit, vilket också drabbar pensionerna.

  – Låga räntor är dåligt för pensionssparare, eftersom pensionsbolagen måste investera i räntor. Men det är på marginalen, det är inget som hushållen kan göra så mycket åt, säger Annika Winsth.

 • 3Bolån

  Foto: Erik Nylander/TT


  3. Ditt bolån blir inte billigare, trots att marknadsräntorna går ned. Eventuella sänkningar av räntorna kommer inte att ge lägre boräntor, bankerna är redan nu nere på botten. Det är inte heller särskilt troligt att Riksbanken kommer att sänka styrräntan mer. Däremot kan ditt bolån fortsätta vara billigt en längre tid än vad man tidigare trott, eftersom det kan dröja ytterligare innan Riksbanken höjer styrräntan.

 • 4Valutan

  Foto: / COLOURBOX


  4. Du får mer för pengarna när du turistar i eller näthandlar från Storbritannien. Pundet kommer att tappa i värde mot alla andra valutor, inklusive kronan. Även euron kommer antagligen försvagas. Kronkursen mot euron och dollarn är svårare att förutse.


  LÄS OCKSÅ: Brexit riskerar slå hårt mot svenska jobb


  – Om det blir väldigt oroligt kommer investerare att sälja små länders valutor, och då kommer även kronan att falla. Annars ser Sverige egentligen mer stabilt ut än euroområdet, det borde kunna göra att kronan står emot, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

 • 5Svenska jobb

  Foto: Shutterstock


  5. Ditt jobb hotas. Den brittiska tillväxten väntas backa vid en brexit, och alla handelsavtal måste skrivas om. Storbritannien är viktigt för Sverige, eftersom det är vår fjärde största exportmarknad. Dessutom har omkring 1 100 svenska företag med sammanlagt 100 000 anställda verksamhet i Storbritannien. Om den brittiska efterfrågan minskar kraftigt kommer det att påverka hela Europa.

  – Det skulle få stora konsekvenser även för svensk ekonomi och svenska jobb. Jag kan inte ge någon exakt siffra på hur många jobb som skulle påverkas, men det är många, säger Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren.

 • 6Rörlighet

  London School of Economics. Foto: Shutterstock


  6. Sverige tappar en viktig bundsförvant. Storbritannien och Sverige tycker ofta lika i frågor som rör EU-samarbetet. Om Storbritannien lämnar EU får Sverige svårare att göra vår röst hörd. Dessutom riskerar vi att förlora de öppna gränserna mellan Sverige och Storbritannien.


  LÄS OCKSÅ: Så kan en brexit slå mot din plånbok


  – Vi pratar väldigt lite om fördelarna med EU-samarbetet, att du kan flytta vart du vill, plugga och jobba var du vill. Det tar många - särskilt unga - för självklart, men det är det inte. Vi pratar mest om problemen med EU, vilket är ett av skälen till att vi nu riskerar att få se en brexit, säger Annika Winsth.

 • 7EU-samarbete

  Foto: Hayoung Jeon/EPA/TT


  7. Hela EU-samarbetet ifrågasätts. Om Storbritannien lämnar EU riskerar andra länder att följa efter, enligt både Annika Winsth och Lena Sellgren. I flera länder är missnöjet med EU större än i Storbritannien. Det skulle få hela EU att knaka i fogarna, vilket i sin tur skulle sänka din egen och Sveriges ekonomi på ett otal sätt. Om EU kastas in i ännu en politisk kris vågar inte företagen investera, och de europeiska hushållen vågar inte konsumera, två faktorer som hämmar tillväxten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen