Helena Holm på Energimyndighetens Testlab ger tips om hur du kan minska elförbrukning och därmed sänka dina kostnader. Foto: EnergimyndighetenHelena Holm på Energimyndighetens Testlab ger tips om hur du kan minska elförbrukning och därmed sänka dina kostnader. Foto: Energimyndigheten
Helena Holm på Energimyndighetens Testlab ger tips om hur du kan minska elförbrukning och därmed sänka dina kostnader. Foto: Energimyndigheten
Det går att minska elförbrukningen och spara pengar genom enkla förändringar hemma. Foto: HENRIK ISAKSSONDet går att minska elförbrukningen och spara pengar genom enkla förändringar hemma. Foto: HENRIK ISAKSSON
Det går att minska elförbrukningen och spara pengar genom enkla förändringar hemma. Foto: HENRIK ISAKSSON
Jämför olika elleverantörers priser på elkollen.se. Foto: HENRIK ISAKSSONJämför olika elleverantörers priser på elkollen.se. Foto: HENRIK ISAKSSON
Jämför olika elleverantörers priser på elkollen.se. Foto: HENRIK ISAKSSON

Spara tusenlappar – så pressar du elräkningen

Publicerad

Hösten är en bra tid att se över sin energiförbrukning.

Vi tänder fler lampor och höjer värmen inomhus – men rätt åtgärder kan hjälpa till att pressa elräkningen.

– Alla kan göra något och det behöver inte handla om komplicerade saker. Det kan räcka att byta ut lampor och att sätta in effektiva vattenkranar, säger Helena Holm på Energimyndigheten.

När hösten kommer och mörkret faller ökar ofta energiförbrukningen i våra bostäder. Vi tänder upp med fler lampor och ljusslingor, höjer rumstemperaturen, tappar oftare upp varmvatten i badkaret och inte minst inför julen är ofta ugn och spis i gång mer än vanligt.

Det finns en rad saker du kan göra för att minska energiförbrukningen och få lägre kostnader för el och uppvärmning. 

En enkel besparing kan vara att sänka inomhustemperaturen. Exempelvis kan du spara 750 kWh per år om du sänker temperaturen från 21 till 20 grader, räknat på en äldre villa som använder 15 000 kilowattimmar per år för uppvärmning, förklarar Helena Holm som är handläggare vid Energimyndighetens Testlab.

Tips som sparar energi och pengar

Här ger Helena Holm fler tips på åtgärder som sparar energi och pengar:

o Se över tätningslister runt dörrar och fönster. Många har äldre lister som torkat ihop. Byt ut de lister som inte gör någon nytta längre. Om man har ett hus med självdragsventilation gäller det att vara lite försiktig med tätningen så att det inte blir för tätt.

o Häng upp ett draperi innanför ytterdörren för att minska drag. Du får inget golvdrag i hallen och märker resultat på en gång. Det är en enkel åtgärd som de flesta kan göra i sin villa, men även i en lägenhet som ligger längst ner eller där det är dragit i trapphuset.

Byt till led-lampor

o Byt ut lampor. Det finns en hel del att spara på att byta ut halogenlampor till de nya led-lamporna som både ger bättre belysning och drar mycket mindre energi. 

En halogenlampa håller i 2 000 timmar, och en led-lampa i 10 000 timmar. Du behöver köpa fem halogen för att få ljus lika länge som från en led-lampa.  Kostnaden för ljus i 10 000 timmar kostar 425 kronor med en halogenlampa och 170 med led-lampa. Kostnaden inkluderar inköpet av lampan och den el som den drar under sin livslängd. Har man många lampor finns mycket pengar att spara.

Julens alla lampor drar mycket energi – byt till led-lampor så sparar du både energi och pengar. Här en lysande isbjörn med led-lampor.Foto: Oskar Lürén

Kolla termostaterna

o Kontrollera termostaterna och regleringen av värmen inomhus. Se till att det finns bra termostater på elementen och bra reglerutrusning för temperaturen. Det minskar både energianvändningen och det blir ett skönare inomhusklimat genom en jämnare temperatur. 

Mitt råd är att ta in offerter från flera installatörer. Vill du ha hjälp att jämföra offerterna kontakta gärna kommunens energi- och klimatrådgivare. Det är kostnadsfritt.

Tänk till när du köper nytt

o Tänk till när du köper en ny hushållsapparat. Ta hjälp av den energimärkning som finns på många apparater. A+++ är den bästa märkningen. 

o Använd inte köksfläkten mer än nödvändigt nu när det blir kallare ute. Själva fläkten i motorn kanske inte drar jättemycket energi, men den suger ut uppvärmd inomhusluft. Stäng av fläkten så fort du är färdig.

 En kolfilterfläkt kan vara en fördel jämfört med en utsugsfläkt.

Diska inte för hand

o Använd helst diskmaskinen. Ett fantastiskt råd är att det är energismart att diska i diskmaskin jämfört med att diska för hand. Dagens maskiner är väldigt energi- och vattensnåla. Och tänk på att inte skölja disken i varmt vatten innan du ställer ner porslinet i diskmaskinen. Skrapa av resterna i stället.

Diska för hand – drar mycket mer energi än att diska i maskin.Foto: Oskar Lürén

o Duscha kortare stunder och installera effektivare kranar och munstycken för att spara på varmvattnet. Det är bra att ha kranar i badrum och kök som har ett lägre flöde. Det finns olika tekniska lösningar. 

En kortare dusch på fem minuter i stället för en kvart om dagen kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med upp till 500 kilowattimmar.

o Stäng av torken. Om du har du en elektrisk handdukstork i badrummet så glöm inte att stänga av den när den inte används.  Om den står på året runt kan den dra upp till 600 kilowattimmar per år. 

Se över ditt elavtal

o Kolla ditt elavtal. En bra webbsida är elpriskollen.se. Det är Energimarknadsinspektionen som står bakom. Där kan du jämföra elpriser mellan olika bolag. Vi fokuserar ofta mycket på priset, ,men när du ser över ditt elavtal fundera också på hur den el du köper har producerats. Välj bra miljöval eller el från en specifik förnybar energikälla. 

Bli mindre beroende av el

o Minska elberoendet. För den som har eluppvärmning och elpanna eller direktverkande el är förstås elpriset jätteviktigt och elavtalet spelar stor roll. Då kan man minska en del av sitt elberoende  exempelvis genom kompletterande uppvärmning som braskamin, om man har skorsten, eller luftluftvärmepump (jo, det heter så).

Före inköpet av en luftluftvärmepump ska man titta på energimärkningen och årsvärmefaktorn för uppvärmning som visar ur effektiv den är under ett år. Titta på årsvärmefaktorn för nordiskt klimat. Det är inte alla värmepumpar som har energimärkning för nordiskt klimat.

Ett annat sätt att minska beroendet är att producera sin egen el genom att installera solceller.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen