Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spara tusenlappar med Räntekartan

Nu lanserar Expressen Räntekartan.

Med ett enkelt verktyg kan du snabbt jämföra dina räntor med andra där du bor.

– Vi ser att intresset ökar för kostnader förknippade med bolån och att det finns stora pengar att spara genom att förhandla med flera banker, säger Kenneth Eriksson, utvecklingsredaktör på Expressen och ansvarig för externa samarbeten.

Så fungerar Räntekartan

• Räntekartan är utvecklat av Tink, appen som gör det enkelt att få koll på pengarna.

• Tink samlar in data från ett femtiotal olika finansiella institut i Sverige, analyserar och hjälper dig att förstå, agera på och hålla dig uppdaterad på allt som rör din ekonomi.

• Genom att koppla alla dina kort och konton till Tink, så får du en helhetsbild av din ekonomi, oavsett bank. Använd Tink för att betala dina räkningar, göra överföringar, skapa en budget, förstå dina utgifter eller skydda dig mot ID-kapningar och kortbedrägerier.

• Det är tack vare 350 000 användare, vilka tillsammans har 250 000 bolån, som vi har representativ statistik för hela Sveriges bolåneräntor. Informationen är självklart anonymiserad och, som ses på kartan, aggregerad. Det går således inte att koppla ihop data från kartan med en enstaka individ. Tink är lika säkert som en bank när vi behandlar dina personuppgifter.

Tjänsten är lätt att använda och finns på Dina pengar, Expressens sajt för privatekonomi.

Man anger sitt postnummer och får direkt om hur höga räntor andra boende i ditt område betalar till bankerna.

Om du anser att du ligger för högt kan du överväga att använda informationen nästa gång du ränteförhandlar.

Räntekartan är utvecklat av Tink, som tillhandanhåller en app för förenkling av privatekonomin.

Räntorna skiljer sig mer än man tror

Tinks 350 000 användare, vilka tillsammans har 250 000 olika bolån, ligger som grund för att kunna erbjuda en representativ statistik för hela Sveriges bolåneräntor.

Räntekartan ger dig en unik möjlighet att se vad människor har för ränta på sina bolån.

– Bankernas räntor skiljer sig mer än man kan tro, även inom samma stad, säger Monika Ocieczek, produkt manager på Tink.

Monika Ocieczek , product manager på Tink

Uppgifterna om ränteläget bank för bank uppdateras kontinuerligt och syns i räntekartan direkt.

– Generellt är räntorna högre utanför storstadsregionerna eftersom bostäderna värderas lägre. Kombinationen låg belåningsgrad och stora lån ger ofta lägst räntor, säger Monika Ocieczek.

En första version av tjänsten är redan i gång på Dina pengar, du hittar den till höger på dinapengar.se

– Vi ser att intresset ökar för kostnader förknippade med bolån och att det finns stora pengar att spara genom att förhandla med flera banker. Tillsammans med Tink har vi därför utvecklat ”Räntekartan” som hjälper dig hitta banken med lägst ränta där du bor, säger Kenneth Eriksson utvecklingsredaktör på Expressen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!