Foto: / /IBLFoto: / /IBL
 Foto: / /IBL
Foto: / /IBL [DOWNLOADED]Foto: / /IBL [DOWNLOADED]
 Foto: / /IBL [DOWNLOADED]

Spara 20 000 kronor per år – utan att märka det

Publicerad

Vad hade du gjort om du plötsligt fick 20 000 kronor?

Det kanske är dags att börja fundera på det – med den här superenkla metoden kan du nämligen spara så mycket på ett enda år.

Ja, utan att knappt märka det.

Den matematiska formeln, inspirerad av sajten Apartment Therapy, handlar om att spara en stor summa pengar varje år – utan att knappt märka av det i vardagen.

Så gör du för att spara 20 384 kronor per år

Det här är tricket – du ökar sparandet med 14 kronor för varje dag.

Vid ny vecka börjar du om med 14 kronor igen.

Så här kan det se ut:

måndagen lägger du undan 14 kronor, vilket motsvarar den ungefärliga kostnaden av en billig drickyoghurt. Förbered ett billigt mellanmål hemma i stället.

tisdagen lägger du till ytterligare 14 kronor och därmed dubblerar summan, vilket innebär att du lägger undan totalt 28 kronor. En ordinarie bussbiljett kostar ungefär 30 kronor – ta cykeln i stället.

Nu är det onsdag. Lägg till ytterligare 14 kronor till sparandet, det vill säga 42 kronor totalt. Skippa den tråkiga latten och ta med en termos nybryggt kaffe hemifrån i stället.

Onödigt dyr.Foto: Shutterstock

torsdagen lägger du undan ytterligare 14 kronor, och lägger totalt undan 56 kronor – ungefär lika mycket som ett paket Ben & Jerry's.

Nu är det fredag, och du har snart klarat dig igenom hela veckan. Precis som under de tidigare dagarna ska du nu öka sparandet med 14 kronor, vilket innebär att totalt 70 kronor ska läggas undan. Det är ungefär vad en billig lunch på restaurang kostar – ta med matlåda i stället.

Lördag! I dag ska du spara 84 kronor, det vill säga 14 kronor mer än tidigare. Skippa det överdrivet dyra glaset med vin på krogen så är du klar.

Skippa vinet på krogen.Foto: Shutterstock

Söndag – veckans sista dag. Den här dagen är svårast att klara av, eftersom att du nu ska spara hela 98 kronor – men om du tänker efter så har du säkert slösat många hundralappar på onödiga grejer. Skippa biobiljetten och mys ner dig i soffan med sambon i stället!

Om du följer ovanstående instruktioner kommer du spara 392 kronor i veckan, vilket motsvarar 20 384 kronor varje år – nu gäller det bara att fundera ut vad du vill spendera de pengarna på.

 

Vill du spara på samma sätt – men inte lika mycket?

Lugn, vi ska ge dig formeln som gör att du själv kan bestämma hur mycket du vill spara.

 

1. Bestäm dig för vilken summa du vill spara varje år.

2. Dividera den summan med 52. 

3. Summan du får fram dividerar du med 28 – vilket ger dig beloppet som du startar din vecka med, och som ovan är 14 kronor. 

4. Lägg därefter till det beloppet varje dag enligt metoden som anges ovan.

5. Nu kommer det roligaste steget – nämligen att fundera ut vad du vill lägga dina sparade pengar på!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen