Maria Landeborn, sparekonom på Skandia uppmanar småsparare att ha långsiktighet i sitt aktiesparande. Foto: PressbildMaria Landeborn, sparekonom på Skandia uppmanar småsparare att ha långsiktighet i sitt aktiesparande. Foto: Pressbild

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia uppmanar småsparare att ha långsiktighet i sitt aktiesparande.

 Foto: Pressbild
George Soros varnar för att börskursena världen över kommer sänkas av den kinesiska krisen. Bilden är tagen vid ett möte i Kiev, Ukraina, i juni 2005. Foto: Sergey ChuzavkovGeorge Soros varnar för att börskursena världen över kommer sänkas av den kinesiska krisen. Bilden är tagen vid ett möte i Kiev, Ukraina, i juni 2005. Foto: Sergey Chuzavkov

George Soros varnar för att börskursena världen över kommer sänkas av den kinesiska krisen. Bilden är tagen vid ett möte i Kiev, Ukraina, i juni 2005.

 Foto: Sergey Chuzavkov

Soros: Kinas dagar som draglok räknade

Publicerad

Kinas dagar som draglok åt den globala ekonomin är räknade, enligt finansmogulen George Soros.

I en exklusiv intervju med nyhetsbyrån Bloomberg på World Economic Forum i Davos varnar Soros för att den kinesiska krisen kommer att sänka börskurserna världen över.

Men Maria Landeborn, sparekonom Skandia, uppmanar svenska småsparare att ha långsiktighet i sitt aktiesparande.

– Det går alltid att hitta båda sidor bland duktiga människor med god kunskap.

Uppgifter om nya stimulanser från Japans centralbank i kombination med liknande signaler från den europeiska centralbanken ECB skapade stor optimism på de asiatiska börserna på fredagen.

Nikkeiindex i Tokyo steg med 5,88 procent medan Hongkongs index Hang Seng var upp med 2,9 procent och CSI300 i Shanghai ökade med 1,04 procent.

 

LÄS OCKSÅ: ECB-chefen "Super-Mario" eldar på börskurserna

 

Men börsyran kommer inte att bli särskilt långvarig om man ska tro finansnestorn George Soros, som deltar i World Economic Forum i Davos.

– En hårdlandning är praktiskt taget oundviklig. Det är inget som jag förväntar mig. Det är något som jag observerar, säger Soros.

Han räknar med att den kinesiska regimen har resurser att mildra konsekvenserna på hemmaplan men att den ekonomiska nedgången påverkar resten av världen.

Soros ifrågasätter också den officiella kinesiska tillväxtsiffran på 6,8 procent för det fjärde kvartalet och hävdar att en rimligare uppskattning är 3,5 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Kinas tillväxt har bromsat in

 

Han varnar också för en ökad deflationsrisk i världen till följd av bland annat nedgången i den kinesiska ekonomin och det låga oljepriset.

Tidigare i veckan tecknade han en minst lika mörk bild över utsikterna för Europa.

– Europa är på randen av en kollaps. Det är mycket att vara nervös för, sa han till New York Review of Books.

Men George Soros spådomar är inget som bör ge svenska småsparare småknip, enligt Maria Landeborn på sparekonom Skandia:

– Det kommer alltid finnas auktoriteter som antingen går ut med domedagsprofetior eller som säger att det ser bra ut. Det går alltid att hitta båda sidor bland duktiga människor med god kunskap. Även om någon har rätt i sak betyder inte det att man vet vilka effekterna blir och när, säger Maria Landeborn.

Landeborn varnar småsparare för att placera pengar på börsen som ska användas inom några år.

– Man ska varken skrämmas för mycket när det kommer den här typen av uttalanden om att jorden ska gå under och man ska inte heller kasta in alla pengar på börsen när det är någon auktoritet som tror att börsen ska gå upp. Man ska ha långsiktighet med sitt sparande och då handlar det om att man kanske sparar till pensionen i aktiefonder som ska ha om fem, tio, femton år, säger hon.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen