Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sophie Stenbeck kan bli politiker i USA

Hyllade drottningens arbete på galapremiären av Child10 Award i Stockholm.
Sophie Stenbeck är en politiskt engagerad riskkapitalist.Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sophie Stenbeck har länge stått i skuggan av storasyster Cristina.

Hon har som riskkapitalist byggt upp ett eget miljardimperium utanför familjekoncernen.

Nu berättar hon i Svenska Dagbladet om sina investeringar – och säger att hon kanske vill bli politiker i USA.

Som storägare i Kinnevik är Sophie Stenbeck, 40, en makthavare i svenskt näringsliv. Men hon har alltid hållit låg profil jämfört med storasyster Cristina, som drev företaget vidare efter pappans död.

I en öppenhjärtig intervju i Svenska Dagbladet berättar nu Sophie Stenbeck – god för 2,8 miljarder kronor enligt Veckans Affärers lista – om hur hon byggt upp ett eget riskkapitalbolag med miljardtillgångar. Och om att hon i Trumps USA kan tänka sig att engagera sig politiskt – för Demokraterna.

Cristina Stenbeck tog över ledningen av familjekoncernen Kinnevik.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Stort Obama-fan

– Jag är fortfarande ett stort fan av Barack Obama ... Jag blev så chockad av valresultatet 2016 att jag dragit mig för att bli emotionellt engagerad den här gången, säger hon till SvD:s reporter Sophia Sinclair. 

Och förklarar att hon ”har tillit” till Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Sophie Stenbeck, som bor på en hästfarm i Florida och en gård i New York, har i många år varit en kapitalist med socialt samvete. Hon har verkat för jämlikhet och mot rasism. Hon donerade pengar till Obamas och Hillary Clintons valkampanjer – och som student jobbade hon politiskt hos den demokratiske borgmästaren i Los Angeles.

Och hon sitter i styrelsen för drottning Silvias World Childhood Foundation.

Nyhetsankare eller politiker

Hon berättar att hennes pappa, Jan Stenbeck, ville att hon skulle bli nyhetsankare eller politiker. Hon arbetade en tid med marknadsföring på Stenbecks tidningsföretag Metro International. 

Sedan två år tillbaka är hon tillbaka i medievärlden som styrelseledamot i företag med tidningstitlar som Rolling Stone och Variety.

Sophie Stenbeck hoppas att den senaste tidens oroligheter och demonstrationer mot rasism innebär att USA går mot en förändring. Hon säger att bolag i finansbranschen ökar mångfalden bland sina anställda och att hon själv gör det i sitt investeringsbolag Max Ventures.

På SvD:s fråga om det är aktuellt för henne att bli politiker, som hennes pappa ville, svarar hon först nej – men utesluter sedan inte möjligheten:

– Det är inget för mig. Jag är strategisk, men skulle aldrig kunna vara manipulativ på det sätt som kan krävas av en politiker ... Å andra sidan, pappa hade förmågan att alltid se nästa steg före alla andra.

Finansmannen Jan Stenbeck dog 2002.Foto: PER-ANDERS PETTERSSON

Startar ny fond

Sophie Stenbeck berättar att hennes företag Max Ventures, som tidigare haft två riskkapitalfonder, nyligen startat en tredje fond med runt 350 miljoner kronor i kapital. Fonden ska fokusera på de branscher som gått bäst under coronakrisen, e-handel och hälsa, säger hon.

Hon är starkt hästintresserad och säger att hennes personliga favorit i aktieportföljen är en e-handelsplattform som säljer ridtillbehör och som hon varit med om att starta.

 

Se mer:

Ida Hansson Brusewitz om beskeden från ”näringslivets Garbo”.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!