Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sonia lurades av Blocketbedragaren

– Han var så bra på att prata och övertygade mig om att det inte var någon fara, berättar Sonia Bush.
Foto: Privat
Foto: Blocket
Foto: Blocket/Patrik Lindén / PATRIK LINDéN PATRIK@PATRIKLINDEN.SE

Sonia Bush köpte konsertbiljetter för över 6 500 kronor på Blocket.

Men hon blev lurad på biljetterna av en Blocket–bedragare.

– Jag kände mig jättedum och förbannad, säger Sonia, som nu vill varna andra.

Sonia Bush från Gagnef i Dalarna är en av alla dem som råkat ut för bedragare på Blocket. Det var innan sommaren hon kom i kontakt med en kille som sålde biljetter till en konsert med ZZ Top.

– Min familj från Australien skulle komma och syskonen skulle vara samlade för sommaren. Så de skickade över pengarna, berättar Sonia Bush.

Hon berättar att hon var lite orolig eftersom det handlade om mycket pengar, över 6 500 kronor, men mannen ville inte släppa biljetterna förrän han fått pengarna.


LÄS ÄVEN: Så överlistade Per Blocket-bedragaren 


– Han var så bra på att prata och övertygade mig om att det inte var någon fara och att han själv hade råkat ut för bedrägeri tidigare, berättar Sonia Bush som satte över pengarna på ett konto.

Några biljetter kom det aldrig.

Bedragaren förhalande i samtalen

Sonia Bush insåg att hon blivit lurad men behöll kontakten med bedragaren som fortsatte att svara. Han sa att det blivit något fel och menade bland annat att han skulle ringa sin mor och be henne att skicka dem.

– Vadå ringda din mor, du sa ju redan att du skickat dem? Den så kallade mamman visade sig vara hans flickvän, jag sms:ade med henne och hon sa då att hon skulle köra hit med biljetterna, berättar Sonia Bush.

Men inga biljetter kom.

Sonia Bush valde tillslut att polisanmäla händelsen. Innan dess hann hon få ett brev från en kvinna som varnade henne för mannen.

– Men då var det försent. Jag kände mig så helsike dum. Det är jättesvårt, jag trodde att jag var noga men det är ju lika mycket åt andra hållet, att folk inte vill skicka varor utan att få pengar. Det gäller att se upp och vara jättenoga, konstaterar Sonia Bush.

Fler än Sonia blev lurad av bedragarna

Det skulle sedan visa sig att mannen lurat betydligt fler än Sonia Bush. Polisen fick tag på honom och enligt tingsrättens färska dom ska han nu betala skadestånd till närmare 60 personer. Bland annat Sonia Bush som ska få tillbaka sina 6 750 kronor.

Han döms bland annat för ofredande, bedrägeri, förskingring, stöld och skyddstillsyn. I förhören har mannen angett att han har ett spelmissbruk samt har svårt att få pengarna att räcka till.


LÄS ÄVEN: Bankernas nya kort gör det lättare för bedragarna 


Jenny Karlsson som är kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Skövde berättar att mannen ofta haft som metod att svara på annonser där folk efterfrågar saker.

– Det brukar vanligtvis inte bli så här många målsäganden. I de här fallen har han nog varit skicklig på att inge förtroende med dem han pratat med och fått många att betala i förskott, säger Jenny Karlsson.

Polisen: Försök att träffas

Mattias Falkbåge som är gruppchef vid nationellt bedrägericenter berättar att polisen både får anmälningar om uteblivna varor men även utebliven betalning.

Enligt polisen ligger den här typen av bedrägerier relativt stilla i statistiken.  Mattias Flakbåge menar att sajter som Traderna och Blocket blivit bättre på att arbeta med säkerhet, exempelvis informera om säkra betalningar.

– I den bästa av världar ska man försöka att träffas, då kan man göra ett utbyte direkt av pengar och varor, säger Mattias Falkbåge.

Om det inte går uppmanar han människor att använda säkra betalningslösningar där en tredjepart håller pengarna tills du fått varan


LÄS ÄVEN: Så stjäl bedragarna dina pengar 


För Sonia Bush är det inte pengarna som är det viktigaste.

– Jag vill mest att de åker dit så att de inte gör det mot andra, berättar hon.

Sonia Bush och släkten kom faktiskt i väg på ZZ Top i slutändan.

– Men det blev lite surt.  Jag kände mig jätte dum, lurad och förbannad.

Tänk på det här!

Betala aldrig i förskott och skicka aldrig varan innan du fått betalt. Använd Blocketpaketet!

Lämna aldrig ut ditt bankkonto när du säljer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och kan bli återbetalningsskyldig.

Använd säkra betalmetoder som Blocketpaketet.

Att någon lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.

Begär originalkvitto och skriv köpekontrakt.

Passa dig om:

Om erbjudandet låter för bra för att vara sant.

Om motparten stressar dig att genomföra affären.

Lämna aldrig ut ditt bankkonto eller kreditkortsnummer.

Vid stora belopp - göra upp affären på en bank eller använd bank-/postväxel

Tänk även på:

Hur känns personen du ska köpa av? Hur billig är varan? Är det för billig kan det vara ett tecken på att någon försöker att lura dig. Är det någonting som verkar konstigt? Tänk efter en extra gång.

Träffas på ett neutralt ställe. Gärna med övervakningskameror - det kan hjälpa dig vid en eventuell utredning.

Kontrollera varan på plats för att vara säker på att du verkligen får det ni kommit överens om.

Använd säkra betalningslösningar. Exempelvis tredjehandslösningar där pengarna går igenom när du bekräftat att du fått varan.

Källa: Polisen/Blocket

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!