– Han var så bra på att prata och övertygade mig om att det inte var någon fara, berättar Sonia Bush. Foto: Privat– Han var så bra på att prata och övertygade mig om att det inte var någon fara, berättar Sonia Bush. Foto: Privat
– Han var så bra på att prata och övertygade mig om att det inte var någon fara, berättar Sonia Bush.  Foto: Privat
Foto: BlocketFoto: Blocket
 Foto: Blocket
Foto: Blocket/Patrik Lindén / PATRIK LINDéN PATRIK@PATRIKLINDEN.SEFoto: Blocket/Patrik Lindén / PATRIK LINDéN PATRIK@PATRIKLINDEN.SE
 Foto: Blocket/Patrik Lindén / PATRIK LINDéN PATRIK@PATRIKLINDEN.SE

Sonia lurades av Blocketbedragaren

Publicerad

Sonia Bush köpte konsertbiljetter för över 6 500 kronor på Blocket.

Men hon blev lurad på biljetterna av en Blocket–bedragare.

– Jag kände mig jättedum och förbannad, säger Sonia, som nu vill varna andra.

Sonia Bush från Gagnef i Dalarna är en av alla dem som råkat ut för bedragare på Blocket. Det var innan sommaren hon kom i kontakt med en kille som sålde biljetter till en konsert med ZZ Top.

– Min familj från Australien skulle komma och syskonen skulle vara samlade för sommaren. Så de skickade över pengarna, berättar Sonia Bush.

Hon berättar att hon var lite orolig eftersom det handlade om mycket pengar, över 6 500 kronor, men mannen ville inte släppa biljetterna förrän han fått pengarna.

 

LÄS ÄVEN: Så överlistade Per Blocket-bedragaren

 

– Han var så bra på att prata och övertygade mig om att det inte var någon fara och att han själv hade råkat ut för bedrägeri tidigare, berättar Sonia Bush som satte över pengarna på ett konto.

Några biljetter kom det aldrig.

Bedragaren förhalande i samtalen

Sonia Bush insåg att hon blivit lurad men behöll kontakten med bedragaren som fortsatte att svara. Han sa att det blivit något fel och menade bland annat att han skulle ringa sin mor och be henne att skicka dem.

– Vadå ringda din mor, du sa ju redan att du skickat dem? Den så kallade mamman visade sig vara hans flickvän, jag sms:ade med henne och hon sa då att hon skulle köra hit med biljetterna, berättar Sonia Bush.

Men inga biljetter kom.

Sonia Bush valde tillslut att polisanmäla händelsen. Innan dess hann hon få ett brev från en kvinna som varnade henne för mannen.

– Men då var det försent. Jag kände mig så helsike dum. Det är jättesvårt, jag trodde att jag var noga men det är ju lika mycket åt andra hållet, att folk inte vill skicka varor utan att få pengar. Det gäller att se upp och vara jättenoga, konstaterar Sonia Bush.

Fler än Sonia blev lurad av bedragarna

Det skulle sedan visa sig att mannen lurat betydligt fler än Sonia Bush. Polisen fick tag på honom och enligt tingsrättens färska dom ska han nu betala skadestånd till närmare 60 personer. Bland annat Sonia Bush som ska få tillbaka sina 6 750 kronor.

Han döms bland annat för ofredande, bedrägeri, förskingring, stöld och skyddstillsyn. I förhören har mannen angett att han har ett spelmissbruk samt har svårt att få pengarna att räcka till.

 

LÄS ÄVEN: Bankernas nya kort gör det lättare för bedragarna

 

Jenny Karlsson som är kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Skövde berättar att mannen ofta haft som metod att svara på annonser där folk efterfrågar saker.

– Det brukar vanligtvis inte bli så här många målsäganden. I de här fallen har han nog varit skicklig på att inge förtroende med dem han pratat med och fått många att betala i förskott, säger Jenny Karlsson.

Polisen: Försök att träffas

Mattias Falkbåge som är gruppchef vid nationellt bedrägericenter berättar att polisen både får anmälningar om uteblivna varor men även utebliven betalning.

Enligt polisen ligger den här typen av bedrägerier relativt stilla i statistiken. Mattias Flakbåge menar att sajter som Traderna och Blocket blivit bättre på att arbeta med säkerhet, exempelvis informera om säkra betalningar.

– I den bästa av världar ska man försöka att träffas, då kan man göra ett utbyte direkt av pengar och varor, säger Mattias Falkbåge.

Om det inte går uppmanar han människor att använda säkra betalningslösningar där en tredjepart håller pengarna tills du fått varan

 

LÄS ÄVEN: Så stjäl bedragarna dina pengar

 

För Sonia Bush är det inte pengarna som är det viktigaste.

– Jag vill mest att de åker dit så att de inte gör det mot andra, berättar hon.

Sonia Bush och släkten kom faktiskt i väg på ZZ Top i slutändan.

– Men det blev lite surt. Jag kände mig jätte dum, lurad och förbannad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen