Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sommarjobb för unga 2019 – så får du feriejobb

Han fick sommarjobb – med 100 000 i lön
Får du rätt betalt för sommarjobbet?Foto: TT NYHETSBYRÅN
Är du under 13 får du jobba, men bara hemma och med typ gräsklippning.Foto: JAN WIRIDEN

Är du ung och vill jobba i sommar har du alla möjligheter att lyckas.

Många kommuner anställer unga som går i gymnasiet under ett antal sommarveckor.

Så här gör du för att söka och få extra pengar i sommar.

Vårterminerna i skolorna slutar vid olika dagar, beroende på var du bor. Ofta börjar sommarlovet under vecka 24, 10–15 juni, vilket är veckan före midsommar.

De flesta kommuner i Sverige erbjuder feriearbete åt unga. Reglerna är olika från kommun till kommun. I regel ska du bo i kommunen för att få arbeta där.

Skillnaden mellan feriejobb och sommarjobb

Det låter som samma sak, men får du ett sommarjobb ersätter du någon som har arbetet. Ett feriejobb är ett sätt att prova på arbetslivet med hjälp av en handledare. 

Söker du och blir erbjuden ett feriejobb kan du få det jobbet du söker, men det är inte säkert. Kommunen är din arbetsgivare och bestämmer i stort sett vad du ska göra.

Feriejobben delas in i tre perioder under sommarlovet. I Borås arbetar unga tre eller fyra veckor med sammanlagd arbetstid cirka 120 timmar. I andra kommuner kan reglerna vara annorlunda. Lönen varierar också från kommun till kommun. En tumregel är att ju äldre du är desto högre timlön får du.

Om du tackar ja till ett feriejobb under en viss period måste du garantera att du är där. Du får naturligtvis bli sjukskriven om du är sjuk, men du får inte ledigt för att åka med familjen på semester.

Du kan rensa ogräs. Många vill inte ha maskrosor i planteringarna.Foto: NINA BERGSTRÖM

Det här kan du få arbeta med på ditt feriejobb

Om du jobbar för kommunen finns det en rad olika saker du kan göra. Här är några exempel, men det är inte säkert att de erbjuds där du bor:

■ Barn- och fritidsverksamhet.

■ Fastighetsskötsel/lokalvård. Enklare sysslor som städning, målning.

■ Utomhusskötsel: Rensa rabatter och se till att parkerna är i fint skick. Klippa gräs.

■ Äldreomsorg.

Snart tar feriejobben slut

Det gäller dock att skynda sig för att få ett feriejobb. I många kommuner går ansökningstiden för sommaren 2019 ut under mars månad. Googla på din kommun och feriejobb för att se vad som finns där du bor.

Om du söker feriejobb där du ska arbeta med barn kommer kommunen att kräva utdrag från belastningsregistret. De vill veta att om du har blivit dömd för något brott.  

Så söker du sommarjobb i Stockholm

Feriejobb i Stockholms stad hittar du på Stockholms hemsida här. Då måste ange vilken stadsdel du bor i. För vissa stadsdelar måste du vara skriven där. Sommarjobb i Stockholm har även en egen Facebooksida.

 

LÄS MER: Så här skriver du ett bra CV – bästa tipsen 

 

Sommarjobb i Göteborg

Göteborgs kommun har feriejobb för både dig som går i grundskolan och dig som går i gymnasiet. De som går i grundskolan arbetar i tre veckor, fem dagar i veckan och sex timmar om dagen. Jobben lottas ut. 2019 års löner är inte klara, men 2018 tjänade en grundskoleelev 61 kronor i timmen, inklusive lagstadgad semesterersättning.

Hur hittar jag sommarjobb?

Arbetsförmedlingen har bra hjälp om du letar efter ett jobb i sommar. Du kan söka i platsbanken efter län och ort. Kan du bara tänka dig att jobba på en speciell ort måste du klicka bort länet i sökningen. Många jobb kan du söka direkt från sajten.

På sajten sommarjobb.me kan du hitta sommarjobb, feriejobb och praktikplats. Här finns även gratis mallar för cv att ladda ner. Ett cv är en kort beskrivning i punktvis vad du gjort och som är relevant för jobbet du söker. 

 

LÄS MER: Sommarjobb ungdomar 2019 - sälj Expressens tidningar 

 

LÄS MER: Tipsen som får dig att lyckas på anställningsintervjun 

Får du mer betalt för ditt arbete kan du kanske spara en slant?Foto: JIMMI LARSEN / JIMMI LARSEN

Dina rättigheter på sommarjobbet

Det är roligt att ha fått sitt första jobb. Men du ska inte glömma att du ska ställa krav på din arbetsgivare. 

Du ska ha rätt lön. Det är något du kommer överens med arbetsgivaren innan du skriver på. Har företaget kollektivavtal är du i regel försäkrad på jobbet och då kan du prata med facket på företaget i förväg för att veta om den erbjudna lönen är rimlig. På kollkollen kan du se om din arbetsgivare har kollektivavtal med kommunal. Det enklaste är förstås att fråga arbetsgivaren.

 

LÄS MER: Här är de 12 vanligaste anställningsformerna 

Tre tips från fackorganisationen LO

■ Få ett anställningsbevis som anger vem du jobbar för, hur länge och till vilken lön.

■ Ta reda på om du är försäkrad om något skulle hända.

■ Provjobba inte gratis.

■ Begär arbetsgivarintyg efter du jobbat klart.

■ Semesterersättningen ska betalas ut senast en månad efter du slutat arbeta. Semesterersättningen är minst 12 procent av lönen. Källa: LO 

Har företaget kollektivavtal?

Kommunalarbetarförbundet skriver på sin hemsida att om arbetsgivaren har kollektivavtal kan du vara säker på att lön, arbetstider och andra villkor sköts på ett schyst sätt.

I anställningskontraktet ska det framgå hur mycket du tjänar och dina arbetsuppgifter och arbetstid. Sedan finns det ett antal saker du inte tillåts göra som ung. Det är arbetsgivarens ansvar att lagarna inte bryts.

Yngre barn, äldre barn eller ungdom?

Arbetsmiljöverket har delat upp alla minderåriga (inte fyllt 18 år) i tre kategorier. De får utföra olika saker i arbetslivet:

Yngre barn. Minderårig som inte fyllt 13.

Äldre barn. Fyllt 13, men inte är ungdom.

Ungdom. Minderårig som gått ut grundskolan och fyller minst 16 under nästa år.

Du får inte hantera alkoholhatiga drycker som minderårig.Foto: EVGENY KARANDAEV / COLOURBOX

Finns det en åldersgräns för att sommarjobba?

Enligt arbetsmiljöverket ska alla minderåriga få en introduktion och handledare. 

Yngre barn under 13 får inte arbeta. Men det finns undantag. Yngre barn får utföra lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom den närmsta familjen utan andra anställda. Det är lätt trädgårdsarbete, bärplockning, utfodring, rensning av trädgårdsland.

Äldre barn (13–16) får bara ha ett lätt och ofarligt arbete. Arbetet får inte innebära stort ansvarstagande eller vara fysiskt eller psykiskt tungt. Äldre barn får inte utföra tunga lyft eller arbeta i miljöer där det fnns risk för våld eller konfikter. Äldre barn får inte sälja varor med åldersregler som tobak och alkohol. 

Ungdomar för inte ha ett arbete som innebär särskilda risker. Minderåriga får heller inte transportera pengar eller värdehandlingar utanför arbetsstället. 

Säg nej till att…

■ Jobba svart.

■ Orimligt långa arbetspass.

■ Att du inte får ta rast ibland.

■ Att utföra arbetsuppgifter som känns farliga

■ Ta ett jobb med för låg lön.

■ Gå med på sänkt lön för att företaget inte går så bra.

■ Trakasserier.

Arbetstider för minderåriga

Yngre och äldre barn får inte arbeta mellan klockan 20 och klockan 06. Ungdomar från inte arbeta natt mellan midnatt och 05.00.

Yngre och äldre barn får arbeta max 2 timmar under skoldagar, 7 timmar under skolfri dag och högst 12 timmar per skolvecka och 35 timmar för skolfri vecka.

 

LÄS MER: Så säger semesterlagen – det här har du rätt till 

 

Vad är rätt lön för feriejobbet?

När du bestämmer lön med arbetsgivaren är det lönen före semesterersättning som ska anges. Enligt sommarjobb.me ska en 15-åring tjäna 50–80 kronor i timmen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!