Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Solparadisen där du lever gott på din pension

Experten: Så lägger du om din pension bäst
Malta är ett av solparadisen där pensionärer bosätter sig.Foto: Colourbox

Går du i tankarna om att lämna Sverige och pensionera dig utomlands?

Du får inte bara behålla mer av din pension i andra länder – nya människor, sol och annan kultur kan locka dig på ålderns höst.

Här jämför vi de populäraste pensionsparadisen – kolla vilket land som får högst totalpoäng!

Att ta sitt pick och pack och ge sig av utomlands när man kommit till pensionsåldern är något många väljer att göra. Under många år har flera tusen svenska pensionärer lockats av livet i utlandet. 

Förra året fick 157 625 pensionärer i 171 länder pension från Sverige, enligt Pensionsmyndighetens senaste siffror.

I topp ligger våra grannländer men en bit ner på listan återfinns flera solparadis.

Södra Europas paradis toppar listan

– I flera länder är det förmånliga skatter på pensionen som får pensionärer att flytta till solen, säger Göran Andersson, vd och expert på Sparsam skatt.

Favoritländerna för de svenska pensionärerna ligger de allra flesta i södra Europa. Portugal, Spanien, Frankrike och Malta toppar listan över resmål.

I de fyra länderna är det mer förmånligt att pensionera sig än vad det är i Sverige – skatten skiljer sig nämligen åt.

På Malta har till exempel Sverige avstått från rätten att beskatta på tjänstepensionen från den privata sektorn. I Frankrike beskattas nästan all pension bara i landet, dessutom tillämpas sambeskattning.

– Frankrike är det landet som är allra mest fördelaktigt för en normal pensionär. Det blir en halvering eller ännu större skillnad för de allra flesta, säger Göran Andersson.

Frankrike är fördelaktigt att bo i för dig som pensionär.Foto: Colourbox

Nytt avtal kan komma i Portugal

Ett favoritland har länge varit Portugal. Anledningen är att tjänstepensioner från privat sektor inte beskattas alls i landet. Men skattefriheten vill stoppas från svenskt håll. Finansministern Magdalena Andersson har länge jobbat med frågan och länderna emellan har skrivit under ett förslag för hur ett nytt avtal ska se ut.

– Portugal har varit jättepopulärt men det kommer sannolikt att ändras. Frågan är bara hur lång tid det tar innan en ändring kommer till stånd. Från Sverige är det inga problem, men det är mer tveksamt om Portugal kommer att acceptera avtalet.

Portugal och Finland var i samma situation för några år sedan där Portugal aldrig godkände avtalet.

– Det finns säkert folk som oroar sig men påfallande många säger att de trivs bra i landet, och om det blir skatt med 25 procent är det fördelaktigt ändå. Utflyttningen kommer inte dö helt men det är rimligt att tro att det kommer bli i en lägre omfattning.

Portugal har länge varit ett favoritland för de svenska pensionärerna.Foto: Colourbox

Spanien är populärast för svenska pensionärer

Ytterligare ett land i södra Europa är Italien som i år ska få nya regler gällande pensionärsskatten. Bland annat handlar det om att tjänstepensionen från privat sektor bara får beskattas i Italien om man bor där. Just nu har både Sverige och Italien beskattat pensionsinkomsterna.

– Innan har det inte varit fördelaktigt skattemässigt att bosätta sig där, men jag tror att intresset kommer att växa i och med de nya reglerna.

Spanien är det land som är mest populärt för svenska pensionärer. Där är fastighetspriserna på boende mest prisvärt jämfört med de andra länderna i södra Europa. 

De lägsta levnadskostnaderna hittar du i Portugal där det är billigast med till exempel restaurangbesök eller att ta in en hantverkare.

Malaga i Spanien lockar många pensionärer.Foto: Colourbox

”Stirra dig inte blind på skatten”

Förutom länderna i Europa är också gästvänliga Thailand ett resmål i topp. Där beskattas pensionen med 25 procent. 

– Vi ser en minskning med utflyttningar men det finns ett antal personer som varje år flyttar dit. Det var en hype kring landet för kanske tio år sedan, men det har gått ner. Det kan bero på avståndet, det blir en lång flygresa till Sverige.

Thailand är dessutom utanför EU vilket gör att sjukvården inte är gratis som i länder som Frankrike, Spanien och Portugal. Där rekommenderas att teckna en sjukförsäkring.

Utflyttningen till Thailand har minskat.Foto: Colourbox

Men stirra dig inte blind på skatten menar Göran. Om du flyttar till ett annat land är det nog fler aspekter som är viktiga för dig. Sjukvården, bemötandet i landet, priser på bostäder och hur samhället fungerar är parametrar som många har krav på. Inte minst klimatet har betydelse.

– De flesta som tar beslutet söker ljuset och ett antal grader varmare. Man kan inte bara flytta dit skatten är lägst. Men på marginalen har det så klart stor betydelse. Det har att göra med vad folk har råd med och vilken livskvalité man kan ha.

Innan du bestämmer dig för att flytta till det tropiska klimatet i Thailand eller till Europas kulturhuvudstad Matera i Italien bör du tänka efter.

– Det är klokt att bilda dig en bra grunduppfattning och få lite mer kött på benen. Besök mässor och seminarium som har information kring utlandsflyttar. Läs på och åk ner för att känna efter. Att provbo en period brukar vara väldigt bra. Var gärna där när det är lågsäsong, för det är oftast då som pensionärerna får se den rätta karaktären.

Södra Italien kan komma att bli mer förmånligt för pensionärer.Foto: Colourbox

Poängsättning på solparadisen

Pensions- och ekonomikategorin poängsätts av Göran Andersson. Poängen räknas för en person med genomsnittlig pensionsinkomst på 20 000 kronor per månad där personen huvudsakligen arbetat inom privat sektor.

 

Sjukvårdskategorin poängsätts av Health Consumer Powerhouse poängsystem.

 

Väder, kultur och mat poängsätts av Allt om Resor, Expressen.

Frankrike

Pension

Nästan all pension beskattas bara i Frankrike. Undantaget är de med tjänstepension från offentlig sektor. Skattens storlek beror på inkomststorleken. Sambeskattning gäller också i landet. Om pensionsinkomsterna beskattas med omkring 30 procent i Sverige motsvarar det en beskattning på 10-15 procent i Frankrike.

 

Betyg: 5

 

Ekonomi

Förmögenhets- och arvsskatt tas ut. Arvsskatten mellan makar är borttagen. Fastighetsuppskov medges, vilket betyder att vinsten från en såld bostad kan ”rullas in” i nästa bostad. Om du har kapitalvinster på aktier är du skattskyldig i två år. Vanligtvis tillämpas 10-årsregeln men alltså inte i Frankrike.

 

Betyg: 3

 

Sjukvård

Landet tillhör EU/EES och därför har du rätt till sjukvård. Men det krävs ett intyg E121/S1 från Försäkringskassan i Sverige. Intyget får du genom att lyfta ålders- eller premiepension. Frankrikes sjukvård håller hög kvalitet och ligger på plats 11 av 35 länder enligt Health Consumer Powerhouse som gör undersökningar om hur sjukvården ser ut i olika länder utifrån olika aspekter.

 

Betyg: 5

 

Väder

Skiljer sig från i olika delar av landet. I södra delarna är det oftast medelhavsklimat med sol nästan året runt.

 

Betyg: 3

 

 

Kultur

Landets kultur är viktig. Det finns många nationalparker, vinregioner och sevärdheter. Till exempel Matissemuseet i Nice, vindistriktet Bordeaux och Franska rivieran. 

 

Betyg: 5

 

Mat

Det franska köket är känt för sina ostar, baguetter och viner. I syd har köket en provensalsk prägling.

 

Betyg: 5

 

Totalpoäng: 26

 

Källa: SparsamSkatt / Health Consumer Powerhouse / UI Landguiden

Annan sida av Spanien: Sierra Nevada som erbjuder skidåkning på vintern och andra sportaktiviteter resten av året.Foto: CARLOS GIL/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Spanien

Pension

Landet är inte direkt något lågskatteland. I huvudregel beskattas allmän pension, privat pensionsförsäkring och i vissa fall tjänstepension från privata sektorn i båda länderna. Tjänstepension från offentlig sektor beskattas i Sverige. Spanien har en marginalskatt på 45 procent. Men grundavdraget i landet är bra vilket gör att beskattningen på pensionen blir lägre än i Sverige.

 

Betyg: 3

 

Ekonomi

Arvsskatt tas ut om den sträcker sig till 34 procent. Viss förmögenhetsskatt tas ut. Lägre kapitalbeskattning och om du säljer en bostad med vinst kan du ”rulla in vinsten” i nästa bostad. Sverige får inte beskatta kapitalvinster. Prisvärda fastighetspriser på boende och billigare med mat och andra aktiviteter än i Sverige.

 

Betyg: 4

 

Sjukvård

Landet tillhör EU/EES och därför har du rätt till sjukvård. Men det krävs ett intyg E121/S1 från Försäkringskassan i Sverige. Intyget får du genom att lyfta ålders- eller premiepension. Sjukvården i Spanien ligger på plats 19 av 35 länder. 

 

Betyg: 3

 

Väder

Skönt klimat med många soldagar på solkusten. 

 

Betyg: 5

 

Kultur

Spanien är känt för sina kulturella inslag med dans, musik, sång och konst. Flamenco och fotbollen är populära.

 

Betyg: 4

 

Mat

Landets kök består av mycket fisk och skaldjur. Den klassiska paellan med kyckling, räkor och blåmusslor i saffransris är populär.

 

Betyg: 3

 

Totalpoäng: 22

 

Källa: SparsamSkatt / Health Consumer Powerhouse / UI Landguiden

Fransk matlagning håller världsklass.Foto: DEBORAH COLEMAN / AP PIXAR ANIMATION STUDIOS

Portugal

Pension

Allmän pension beskattas med SINK. Tjänstepension på grund av arbete från offentlig sektor beskattas med SINK. Tjänstepension på grund av arbete från privat sektor är skattefritt, men kan komma att ändras och då kommer den också beskattas med SINK (25 procent).

 

Betyg: 3 (5 om du har en hög pensionsinkomst (45 000 kronor per månad) huvudsakligen intjänad inom privat sektor)

 

Ekonomi

Ingen förmögenhets- och arvsskatt. Lägst levnadskostnader där det är billigt med nöjen samt mat och dryck. En fördelaktig kapitalskatt och fastighetsuppskov medges vilket betyder att vinsten från en såld bostad kan ”rullas in” i nästa bostad.

 

Betyg: 4

 

Sjukvård

Landet tillhör EU/EES och därför har du rätt till sjukvård. Men det krävs ett intyg E121/S1 från Försäkringskassan i Sverige. Intyget får du genom att lyfta ålders- eller premiepension. Portugals sjukvård ligger på plats 13 av 35 länder och anses vara medelbra.

 

Betyg: 4

 

Väder

Både på sommarens månader och vintermånaderna är klimatet bra.

 

Betyg: 4

 

Kultur

Finns spännande kultur i landet. Den traditionella musiken fado som inspirerats från sjömanssånger är populärt. Huvudstaden Lissabon har tidigare utsetts till Europas kulturhuvudstad.

 

Betyg: 4

 

Mat

Köket i Portugal kännetecknas av mycket smaker, där olika kryddor är populära. Oliver äts mycket och olivoljan är grunden i matlagningen.

 

Betyg: 5

 

Totalpoäng: 24

 

Källa: SparsamSkatt / Health Consumer Powerhouse / UI Landguiden

Algarve i Portugal lockar med skönt klimat.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Thailand

Pension

Det finns olika remitteringsregler som kan gynna dig som pensionär och ge dig mycket fördelaktig skatt på pensionen. Reglerna innebär att om du inte för in dina inkomster från utlandet i Thailand under ett år efter att de förvärvats beskattas de inte. Är du äldre än 65 år får du göra ett avdrag på omkring 53 000 kronor om året. Därutöver kan du göra avdrag för bland annat livsförsäkringar, bolåneräntor, långsiktigt sparande och välgörenhet.

 

Betyg: 3 (4 om du har en hög pensionsinkomst – 45 000 kronor per månad eller mer - huvudsakligen intjänad inom privat sektor)

 

Ekonomi

I Thailand finns det ingen arvs- eller förmögenhetsskatt. Kapitalvinster beskattas som en inkomst. Kostnader för boende och andra levnadskostnader är mycket lägre än i Sverige, omkring halva priset kan du räkna med. Du kan både köpa och hyra boende billigt och utbudet är stort. Men tänk på att du inte kan hyra marken som ditt hus står på. I stället kan du komma runt problemet genom att leasa marken.

 

Betyg: 5

 

Sjukvård

Thailand är utanför EU/EES och du har därför inte rätt till gratis sjukvård. Landet har heller inget avtal med Sverige så teckna en privat sjukvårdsförsäkring innan resan. Försäkringen kan vara dyr men om du inte har någon får du betala alla sjukhusbesök själv och det kan bli mycket dyrt. Annars anses sjukvården i landet som bra.

 

Betyg: 2

 

Väder

Landets årsmedeltemperatur brukar variera mellan 24 och 30 grader. På vintern (december och januari) ligger graderna på 20-25. Under de varmaste månaderna (april och maj) kan det bli upp mot 35-36 grader. Regnperioden varar från maj/juni till oktober.

 

Betyg: 4

 

Kultur

Thailand har ett starkt inslag av gamla traditioner och buddistisk religion. På flera ställen finns det andehus och tempel. Även musik, dans och konst är populärt.

 

Betyg: 4

 

Mat

Den thailändska maten innehåller mycket exotiska smaker. Fisk och skaldjur är populärt, samt färska frukter och grönsaker.

 

Betyg: 4

 

Totalpoäng: 22

 

Källa: SparsamSkatt / UI Landguiden

Historiskt intressanta staden Mdina på Malta, även kallad ”Tysta Staden”.Foto: SHUTTERSTOCK

Malta

Pension

Den allmänna pensionen och tjänstepension på grund av arbete från offentlig sektor beskattas av Sverige. Tjänstepension på grund av arbete inom den privata sektorn beskattas inte av Sverige. Beroende på vilken skattestatus du ansöker om kommer din pension beskattas olika. Genom att ansöka om MPR-status begränsas skatten till 15 procent.

 

Betyg: 3 (4 om du har en hög pensionsinkomst (45 000 kronor per månad) huvudsakligen intjänad inom privat sektor)

 

Ekonomi

På Malta finns kapitalskatt, arvsskatt och förmögenhetsskatt. Men kapitalvinster beskattas normalt som löneinkomster, och om inflyttningen sker på rätt sätt kan skatten på dessa skatter ändå reduceras till noll. Det finns ett relativt stort utbud av bostäder på Malta.

 

Betyg: 4

 

Sjukvård

Landet tillhör EU/EES och därför har du rätt till sjukvård. Men det krävs ett intyg E121/S1 från Försäkringskassan i Sverige. Intyget får du genom att lyfta ålders- eller premiepension. Sjukvården i Malta ligger på plats 27 av 35 länder.

 

Betyg: 3

 

Väder

Typiskt medelhavsklimat. Långa och varma somrar. Korta och milda vintrar.

 

Betyg: 5

 

Kultur

Malta influeras av brittisk och italiensk kultur. Men de har även sin egen.

 

Betyg: 3

 

Mat

Mycket säsongbetonad mat. Kända rätter är kaningryta och Lampukipaj som är en fiskpaj.

 

Betyg: 3

 

Totalpoäng: 21

 

Källa: SparsamSkatt / Health Consumer Powerhouse / UI Landguiden

Thailands brusande huvudstad Bangkok har många sevärdheter.Foto: MARTIN BERTRAND / POLARIS POLARIS IMAGES

Italien

Pension

Pensionärer i Italien har inte haft det gynnsamt. Men nu kommer nya regler som säger att tjänstepensionen från privat sektor bara får skattas i Italien om man bor där. Det ska också införas ett nytt skattesystem som säger att om man flyttar till södra Italien och uppfyller vissa kriterier, blir skatten bara sju procent. 

 

Betyg: 4, förutsatt att de nya reglerna för södra Italien tillämpas. (5 om du har en hög pensionsinkomst (45 000 kronor per månad) huvudsakligen intjänad inom privat sektor)

 

Ekonomi

Arvsskatt men ingen förmögenhetsskatt. I Italien lever du på lägre kostnader än i Sverige.

 

Betyg: 3

 

Sjukvård

Landet tillhör EU/EES och därför har du rätt till sjukvård. Men det krävs ett intyg E121/S1 från Försäkringskassan i Sverige. Intyget får du genom att lyfta ålders- eller premiepension. Sjukvården i Italien ligger på plats 20 av 35 länder.

 

Betyg: 3

 

Väder

Landets klimat varierar beroende var du befinner dig. På kusterna och i södra Italien förekommer medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar.

 

Betyg: 4

 

Kultur

Landet har mycket kultur. Antika Rom med flera kända konstnärer som Michelangelo och Leonardo da Vinci. I år utsågs staden Matera till Europas kulturstad.

 

Betyg: 5

 

Mat

Det italienska köket kännetecknas av en enkelhet med färska råvaror. Pizza, parmesan och espresso är populärt.

 

Betyg: 5

 

Totalpoäng: 24

 

Källa: SparsamSkatt / Health Consumer Powerhouse / UI Landguiden

Italien, hemlandet för pizza och en massa annan god mat.Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!