Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Solidar ger inte upp – bestrider miljonböter

Solidar överklarar nu Finansinspektionens beslut om sanktionsavgift på 10 miljoner kronor.Foto: TT NYHETSBYRÅN

PPM-bjässen Solidar vill inte acceptera "böterna" på 10 miljoner kronor som Finansinspektionen utdömde i mitten av april. 

Det utpekade skandalbolaget har lämnat in en överklagan. 

– Beslutet har fattats på bristfällig eller ofullständig information, skriver Solidar. 

I mitten av april presenterade Finansinspektionen den utredning man gjort av PPM-bjässen Solidar. Myndigheten konstaterade att Solidar haft "allvarliga brister i sin hantering av intressekonflikter och i sitt agerande i fondandelsägarnas intresse". 

–  Detta har medfört en uppenbar risk att egna ekonomiska intressen har satts framför fondandelsägarnas. Solidar vidtog inte tillräckliga åtgärder för att säkerställa att bolaget handlade uteslutande i fondandelsägarnas intresse, skrev Finansinspektionen. 

 

LÄS MER: Solidar får böter av Finansinspektionen 

Solidar: "Beslutet saknar grund"

Finansinspektionen gav Solidar en varning och en sanktionsavgift på 10 miljoner kronor. Nu har Solidar lämnat in en överklagan. 

– Beslutet baseras på bristfällig eller ofullständig information, skriver Solidar.

Bolaget skriver vidare att "väsentliga" omständigheter som Solidar har lämnat i ärendet inte har beaktats eller utelämnats när Finansinspektionen har fattat sitt beslut, vilket har resulterat i att Finansinspektionens beslut saknar grund. 

– Finansinspektionens slutsats att Solidar Fonder i strid med andelsägarnas intressen betalat ett för högt courtage om 33 miljoner kronor är grundlös, skriver bolaget.

 

FRIDA BRATT: Straffet mot Solidar känns som ett hån 

Fonderna avregistreras från PPM

Solidar yrkar i första hand på att Finansinspektionen ska dra tillbaka beslutet, alternativt minska storleken på sanktionsavgiften. 

Kort efter Finansinspektionens beslut meddelade Pensionsmyndigheten att man avregistrerar samtliga Solidar-fonder, som varit köpstoppade sedan december.

Den bakomliggande orsaken är det Malta-baserade bolaget DS Platforms. Solidar utvecklade tillsammans med DS Platforms ett derivatinstrument, konstaterar FI. 

Skandalbolaget Allras huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman var under en tid delägare i DS Platforms, tillsammans med Solidars huvudägare Roland Johansson, som hade ett ägande via ett privat bolag.

Solidar ingick omfattande transaktioner i derivatinstrumentet med DSP för vissa av Solidars fonder, konstaterade Finansinspektionen. Med andra ord anser man att Solidar har gjort affärer med en mellanhand man själv har kontroll över. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!