Annika Falkengren, vd och koncernchef för SEB sedan 2005, tjänade nästan 25 miljoner i fjol. Foto: Jonathan NäckstrandAnnika Falkengren, vd och koncernchef för SEB sedan 2005, tjänade nästan 25 miljoner i fjol. Foto: Jonathan Näckstrand
Annika Falkengren, vd och koncernchef för SEB sedan 2005, tjänade nästan 25 miljoner i fjol. Foto: Jonathan Näckstrand
Redar-dottern Ane Uggla är gift med den Peder Uggla och paret är sedan många år bosatta i Stockholm. Dansk-svenska Ane Uggla fick ett rejält arv när hennes 98-årige far Maersk McKinney Møller gick bort. Hon tjänade 374 miljoner i fjol. Foto: Scanpix Denmark / SCANPIX DENMARK SCANPIX SWEDENRedar-dottern Ane Uggla är gift med den Peder Uggla och paret är sedan många år bosatta i Stockholm. Dansk-svenska Ane Uggla fick ett rejält arv när hennes 98-årige far Maersk McKinney Møller gick bort. Hon tjänade 374 miljoner i fjol. Foto: Scanpix Denmark / SCANPIX DENMARK SCANPIX SWEDEN
Redar-dottern Ane Uggla är gift med den Peder Uggla och paret är sedan många år bosatta i Stockholm. Dansk-svenska Ane Uggla fick ett rejält arv när hennes 98-årige far Maersk McKinney Møller gick bort. Hon tjänade 374 miljoner i fjol. Foto: Scanpix Denmark / SCANPIX DENMARK SCANPIX SWEDEN
Förre Volvo-chefen Leif Johansson, numerade styrelseordförande i Ericsson och Astra Zeneca. Han tjänade drygt 40 miljoner i fjol. Foto: Pelle T NilssonFörre Volvo-chefen Leif Johansson, numerade styrelseordförande i Ericsson och Astra Zeneca. Han tjänade drygt 40 miljoner i fjol. Foto: Pelle T Nilsson
Förre Volvo-chefen Leif Johansson, numerade styrelseordförande i Ericsson och Astra Zeneca. Han tjänade drygt 40 miljoner i fjol. Foto: Pelle T Nilsson

Sökbar lista: De tjänar mest i din kommun

Publicerad

Att löneförhandla är inte helt enkelt, men bara du förbereder dig ordentligt har du ett försprång.

– Den som är bäst förberedd inför löneförhandlingen har ett övertag, säger karriärcoachen Charlotte Hågård.

Här är tipsen på hur du ska göra för att få lönen du verkligen vill ha.

Att förbereda sig är något av det absolut viktigaste inför löneförhandlingen.

Skriv ner vad du har presterat och vad du har lärt dig sedan den senaste löneförhöjningen.

Gör ditt arbete mätbart

– Försök sätta siffror på prestationen. Hur mycket pengar har du sparat åt företaget? Har du ökat antalet affärer? Siffror gör att det blir mätbart.

 

LÄS MER: Amelia Adamo – därför går jag i pension nu

 

Du måste också se till att ha koll på ditt eget värde. Leta upp lönestatistik för ditt yrke och jämför med vad du själv tjänar.

– Sätt upp ett mål på vad du skulle vilja ha och vad du kan acceptera, säger Charlotte Hågård.

Ställ inte ultimatum

Men det finns också saker du absolut inte ska göra under löneförhandlingen. Enligt Unionen är hot om att lämna företaget inte en bra taktik.

Karriärcoachen Charlotte Hågård tipsar om de bästa löneargumenten.

 

– Då kan man gräva sin egen grav, säger Charlotte Hågård.

Ställ alltså inte ett sådant ultimatum om du inte verkligen är beredd att säga upp dig om du inte får den lön du vill ha.

 

LÄS MER: Kändisarna som tjänade mest

Undvik också att falla i fällan att prata om din personliga ekonomi. Det är bättre att fokusera företagets ekonomi.

Ett sätt att snabbt få en högre lön är att byta jobb.

– Är man väldigt underbetald och har svårt att få upp lönen, då får man ta beslutet att rösta med fötterna, säger Charlotte Hågård.

Våga ta i

Det vanligaste misstaget som många gör under löneförhandlingen är att inte våga ta i.

– Man mesar! Speciellt tjejer. De kanske säger att de bara vill ha 500 kronor till, medan killarna säger 3 000 kronor.

Men det är viktigt att komma ihåg att prestera för att höja sin lön.

– Lönen sätts inte under förhandlingen, utan under de andra 364 dagarna på året, säger Charlotte Hågård.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen