Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sojagrädde framröstad till Årets matbluff

Cuisine soya vispbar från Alpro är årets matbluff.
Alla de nominerade produkterna i årets matbluff.

En sojaprodukt – som nästan inte innehåller någon soja – däremot palmolja.

Ett vinnande recept för en tveksam vinst i konsumentföreningen Äkta varas tävling Årets matbluff.

Cuisine soya vispbar från Alpro är ett alternativ till vispgrädde – och en av fem produkter som röstats fram som finalist i Årets matbluff.

– Den vann överlägset, vi har fört statistik varje timme och den gick upp i ledningen väldigt snabbt och höll sig kvar där, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

”Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja”, står det i motiveringen.

Sojagrädde är Årets matbluff 2020

Enligt Björn Bernhardson är palmoljan inget produkten skyltar med på sin förpackning. Men det är troligtvis just den ingrediensen som gjort att den fått så många röster.

– Jag tror att det är en besvikelse, att den marknadsförs som en sojaprodukt, men istället är det en palmfettbomb. Det står ingenstans på framsidan utan bara i innehållsförteckningen.

Förra årets matbluff var bordsmargarinet Lätta som skyltar med rapsolja på förpackningen, men även den består till större del av palmolja.

– Det är verkligen inte så att vi driver en kampanj mot palmolja. Äkta vara är en konsumentförening som bryr sig om vad som är i maten, vi vill få industrin att laga mat som vi lagar den hemma, säger Björn Bernhardson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!