Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofias väg från ångest och dokusåpa till författarliv

Sofia Ek var 2004 en av fyra huvudpersoner i vad som då kallades en satsning på en svensk ”Sex & the city”. TV3-programmet ”Svenska flickor” blev ingen succé.
Foto: / VIASAT
Sofia Ek, då Levander, spelade ”Fartfyllda Nikki” i ”Svenska flickor” i TV3.
Foto: / VIASAT

Daniel Ek är känd över hela världen som Spotify-grundaren vars aktieinnehav inför tisdagen börsnotering kan vara värt 15 miljarder kronor. 

Få vet lika mycket om hans fru Sofia Ek. 

Tvåbarnsmamman som hade en huvudroll i dokusåpan ”Svenska flickor” har skrivit en bok om resan till diktatorn Khadaffi och Libyen som förändrade hennes liv. 

Hand i hand går ett nygift par ned för en gång som täckts med rosenblad. 

Det skulle kunna sammanfattas som ett ganska typiskt svenskt utomhusbröllop. 

Bland gästerna finns spralliga barn som får lov att ignorera allt det högtidliga och säga ”wow” högt när de ser brudens prinsessklänning. 

Sofia och Daniel Ek gifte sig vid Comosjön i norra Italien sommaren 2016. Det rapporterades om bröllopet i allt från Vanity Fair till finanstidningen Forbes.

Som utmarschmusik spelas Guns N’ Roses hårdrocksballad ”November rain” i stället för något mer traditionellt. 

Och när paret lämnar vigseln, lyckliga, vet gästerna inte om de ska le mot sina nygifta vänner eller fortsätta fånga ögonblicket med mobiltelefonen.

Men det här är inget vanligt bröllop. 

Vigselförrättaren är Chris Rock, en av världens mest framgångsrika komiker. 

Vigselförrättaren på bröllopet var Chris Rock, en av världens mest framgångsrika komiker.
Foto: STELLA PICTURES

Och det väntande bröllopsbandet är världsstjärnan Bruno Mars som bland annat spelar sin hitlåt 'Marry You'. 

Men så är det här också Spotifygrundaren Daniel Eks bröllop med Sofia Ek. 

Daniel Ek är en av världens mest kända svenskar. 

Forbes har utropat honom till musikindustrins mäktigaste person.

Världsstjärnan Bruno Mars stod för underhållningen på bröllopet och spelade bland annat sin hit ”Marry You”.
Foto: MARK HUMPHREY / AP

När hans livsverk Spotify i veckan börsnoteras är hans aktieinnehav på nio procent värt drygt 15 miljarder kronor, enligt Dagens industri. 

En av många gäster som lägger ut bilder från vigseln vid den vackra Comosjön i norra Italien är Facebookgrundaren Mark Zuckerberg som skriver: ”Vi är vid Comosjön i norra Italien för att fira våra goda vänner Sofia och Daniel Eks bröllop. Många människor känner Daniel som en av de fantastiska europeiska entreprenörerna, Spotifys grundare. Jag känner honom som en fantastisk vän och en hängiven pappa”. 

Facebooks grundare Mark Zuckerberg var en av gästerna på bröllopet.
Foto: ALLYSON MAGDA / AP ALLYSON MAGDA PHOTOGRAPHY VIA FACEBOOK

Under samma Italienresa passar Facebookgrundaren på att träffa påven.  

Tidningarna som rapporterar från bröllopet sträcker sig från brittiska kändistidningar som Hello och Vanity Fair via dagstidningar som Daily Mail till musikindustrins Billboard och finansvärldens Forbes. Intresset är enormt. Och i bakgrundsinfon om Daniel Eks bröllop finns svenskens intervju med The New Yorker om hans första misslyckade jakt på kärlek.

”Insåg att tjejerna jag var med inte var särskilt trevliga”

Bara 23 år gammal hade Ek nått sitt drömliv. 

Jobbet på TradeDoubler, Europas då största företag för annonsering på nätet, hade gjort honom ekonomiskt oberoende. Han hade både en röd Ferrari Modena och vipkort till Stureplans hetaste nattklubbar. Men livet var inte vad han tänkt sig. 

– Jag insåg att tjejerna jag var med inte var särskilt trevliga, att de bara utnyttjade mig, och att mina vänner inte var riktiga vänner, berättade Daniel Ek i intervjun med The New Yorker. 

– Det var människor som var där för att det var goda tider, om det någonsin vände skulle de lämna mig på stört.

Han fortsatte. 

– Jag hade alltid velat "tillhöra" och tänkt att det skulle lösa sig när jag fick pengar, i stället hade jag ingen aning om hur jag ville leva mitt liv.

Efter insikten gjorde han sig av med trerumslägenheten i city, drömbilen och flyttade ut i en stuga på 29 kvadratmeter ett par mil utanför Stockholm.

LÄS MER: Spotify-grundarens svåra tid – gömde sig i en stuga i skogen


Om världen vet mycket om Daniel Ek vet man än så länge desto mindre om hans fru Sofia. 

Allt det håller på att förändras nu. I samband med börsnoteringen har Spotify nämligen släppt sin första ljudbok med rörliga bilder. Och författaren till biografin ”The minefield girl” är grundarens fru. 

I boken, som 18 videokonstnärer fått bildsätta, och som dessutom visats upp på Fotografiska museet i Stockholm, berättar Sofia Ek om hur hon 25 år gammal får jobbet som annonsförsäljare åt Wall Street Journals nu nedlagda kundtidning Smart Money. Var hon ska sälja annonser? I diktator Muammar Khadaffis Libyen. I memoarerna berättar Sofia Ek om tjuvlyssnande libyska spioner och om möten med Muammar Khadaffi och hans son Saif Al Islam Khaddafi.

I sin bok berättar Sofia Ek om jobbet i Libyen och mötet med Muammar Khadaffi och hans son – och om spionerna som tjuvlyssnade.
Foto: BEN CURTIS / AP

”Kändes som jag hade spenderat hela mitt vuxna liv i ett väntrum”

Titeln kommer från hur Ek uppfattar sin nya arbetsplats som ett minfält där varje felsteg kan bli oerhört kostsamt. 

Men i boken berättar Sofia Ek också om hur arbetet i diktaturen 2006 förändrade hennes liv.  Tidigt i boken berättar Sofia Ek bland annat vad hon lämnar bakom sig i Stockholm. 

– Jag hade inte gett mig själv några fördelar de senaste åren. Jag hade druckit mer än jag bör, vilket alltid ledde till pinsamma ögonblick som jag var tvungen att försöka förtränga. Männen jag var med hade varit självupptagna och hade inget intresse av att förstå min rastlösa själ. 

– Sanningen var att jag var vilse och jag kunde inte förstå hur något fungerade. Inte politik. Inte samhället. Och definitivt inte människor. Det kändes som jag hade spenderat hela mitt vuxna liv i ett väntrum, men det hade aldrig blivit min tur. 

Drabbades av mobbning

Daniel Ek växte upp i Stockholmsförorten Rågsved med en pappa som tidigt försvinner ut ur bilden, med mamma Elisabet, plastpappa Hasse och lillebror Felix, under förhållanden som han i sitt sommarprogram beskrev som "En normal Svensson. Vi hade inte mycket pengar."

Sofia Eks bok ”The minefield girl”.

När Sofia Ek i ”The minefield girl” beskriver sin uppväxt är det snarlikt makens. 

I boken berättar hon om hur ett bakslag i Libyen leder till negativa tankar och minnen av mindervärdeskomplex och mobbning. 

– Ångesten över att växa upp utan pengar när alla andra runtomkring mig verkar bada i det. Att vara skelögd och mobbad som barn, berättar hon.

Delar av Sofia Eks liv har även porträtterats i dokusåpan ”Svenska flickor”. 

Sofia Ek var 2004 en av fyra huvudpersoner i vad som då kallades en satsning på en svensk ”Sex & the city”. Just dokusåpa kan föra tankarna till tävlingsprogram som ”Farmen” eller ”Expedition: Robinson”, men de fyra kvinnorna spelade i själva verket versioner av sig själva. 

Sofia Ek var 2004 en av fyra huvudpersoner i vad som då kallades en satsning på en svensk ”Sex & the city”: ”Svenska flickor” i TV3.
Foto: / VIASAT

– Vi har castat tjejer som mer eller mindre spelar sig själva, säger tv-makaren Estelle Millburne, i dag Millburne Nordenfalk, till Expressens Niklas Svensson inför programstarten.

Allt var manusstyrt.

Dokusåpan ett misslyckande

Sofia Ek, då Levander, spelade ”Fartfyllda Nikki”. Ett avsnitt handlar enligt TV3:s egen presentation om hur ”Fartfyllda Nikki hotar att avslöja detaljer om henne och brudgummen om han inte är rädd om sin blivande fru.”

– Den blev ingen stor succé tittarmässigt, medger producenten Joa Heimer. 

– Idén var att producera dramareality likt ”The Hills” på MTV som vid tidpunkten precis slagit igenom och att göra en serie där vi följde fyra svenska tjejers liv.


LÄS MER: Stormrika grundaren som löser Spotifys problem 


Hon fortsätter.

– Vi hade inte så stor erfarenhet av hur man producerar serier som bygger på typecasting av karaktärer som ska ”spela sig själva” i scriptade scener, och genomförandet färgades av skrivet drama mer än reality. De framgångsrika serier som fungerat inom genren som till exempel ”The Hills” produceras tvärtom med mer utgångspunkt från reality än skriven drama, men det visste vi inte då, säger hon.

Makens betyg: Fem av fem                                                                                                                       

Daniel och Sofia Ek bor i New York och Stockholm. De har två döttrar. 

I en intervju med den amerikanska nättidningen Huffington Post, där hon kallas "Feminismens Lara Croft", berättar Sofia Ek vad hon lär parets två döttrar Elissa and Colinne.

– Att stå upp för sig själv i livet. Och att inte låta rädsla för att inte passa in förstöra förmågan att ha stora drömmar, säger hon till den amerikanska tidningen.

Daniel Ek har gett högsta betyg till frun Sofia Eks bok ”The minefield girl” på litteratursajten ”Goodread”.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN

I intervjun, gjord av Sofia Eks vän Natalia Brzezinski, vd för Daniel Eks techkonferens Symposium Stockholm och hustru till USA:s tidigare ambassadör i Sverige, Mark Brzezinski, berättar Ek hur hon hoppas att ”The minefield girl” ska hjälpa hennes två döttrar att inse att man inte måste vara perfekt. Ek har varit mån om att vara öppenhjärtig med de misstag hon gjorde i Libyen. 


LÄS MER: Daniel Ek vädjar till Stefan Löfven om att slippa EU-skatt 


– Min historia är verklig. Vi lever i en värld där alla försöker glorifiera sina liv. Det är farligt för det är inte på riktigt. Med boken ville jag visa hur det ser ut när man gör allt för att lyckas. Det är brutalt, otroligt, spännande och utmattande på en och samma gång, säger hon. 

Vad maken tycker?

Går man igenom litteratursajten Goodreads läsarbetyg på boken hittar man ett bekant namn: ”Daniel”.

”Min fru publicerade just sin första bok ’The minefield girl’ som hon började med för fyra år sedan”, skriver läsaren och fortsätter ”Jag är otroligt stolt över den hängivenhet och det hårda arbetet hon lagt ned när hon skrivit den här. Jag vet inte hur hon lyckats med det samtidigt som hon varit en fantastisk mamma till våra två döttrar.

Han avslutar med att ge högsta betyg, fem av fem.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!