Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-löftet: 1 veckas extra betald föräldraledighet

Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterar ett nytt vallöfte under tisdagseftermiddagen.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterar Socialdemokraternas valmanifest och nyheten som de tror ska avgöra valet: 

En familjevecka –  för alla föräldrar med barn mellan 4 och 16 år – som beräknas kosta 5,6 miljarder kronor. 

– Det här gör att fler kan kombinera arbete med familjeliv, säger statsminister Stefan Löfven. 

Enligt statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson går det bra för Sverige. Därför finns utrymme för det största trygghetsprogrammet i modern tid – rubriken på Socialdemokraternas valmanifest. 

Redan i går kunde Expressen berätta att partiet hoppas att det nya vallöftet ska bli en "game changer" i valrörelsen. Enligt källor ett löfte som påverkar människors plånböcker. 

– Det är moraliskt förkastligt att använda den här ekonomiska styrkan till att sänka skatten till de som redan har mest, säger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens i S-högkvarteret på Sveavägen 68. 

 

 

Socialdemokraterna vill i stället lägga miljarder på att införa en veckas extra betald föräldraledighet per år för varje förälder med barn mellan 4 och 16 år – en ersättning som motsvarar dagens föräldrapenning. Den tiden ska kunna tas ut när barnen är lediga, enligt valmanifestet.

Magdalena Andersson och Stefan Löfven under tisdagens presskonferens.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven: ”Många har problem med vardagspusslet”

Enligt S berörs cirka 900 000 föräldrar av förslaget. 

– Vi gör det möjligt att kombinera arbetslivet med familjelivet, säger Stefan Löfven. 

"Många föräldrar har i dag problem med vardagspusslet, att kombinera jobbet med familjens behov och barns långa ledigheter, vilket leder till ökad stress och slitningar. Vi behöver ge fler barnfamiljer mer tid för gemenskap, umgänge och återhämtning", skriver partiet. 

– Det finns också ett tydligt klassperspektiv i den här frågan. En metallarbetare kan inte ta med sig jobbet hem efter lunch. För alla yrkesgrupper, där man måste vara på sin arbetsplats under fasta tider, så går det helt enkelt inte ihop, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Folk har det slitigt där ute, på riktigt. 

 

 

Finansminister Magdalena Andersson: 

– Jag vet att den här reformen kommer att stärka både arbetslivet och familjelivet för hundratusentals föräldrar i hela landet.

Enligt Magdalena Andersson dras gränsen för barn vid 16 år för att det är viktigt under tonåren "att ha tid med sina föräldrar". 

– Det kan vara väldigt värdefullt för många ungdomar och deras föräldrar. 

Socialdemokraternas reform kostar 5,6 miljarder

Socialdemokraterna vill att reformen ska införas under den kommande mandatperioden. 

Kostnad: 5,6 miljarder kronor. 

I valmanifestet redogörs också för Socialdemokraternas tidigare löften inför nästa mandatperiod: 

Hårdare straff och fler poliser. 

100 000 fler utbildningsplatser inom Kunskapslyftet. 

Bygga ut den digitala infrastrukturen. 

Avskaffa allmän visstidsanställning. 

Införa språkplikt för nyanlända och asylsökande.

Moderaterna: ”Ger ett desperat intryck”

Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, tror att Socialdemokraterna är desperata efter röster.

– Det var ju inte ett så stort besked som många kanske hade förväntat sig. Det var ett av många vallöften som Socialdemokraterna har kommit med de senaste veckorna, och det ger ett visst desperat uttryck, säger Svantesson.

Elisabeth Svantesson (M).Foto: ALEX LJUNGDAHL

– I dag hade man faktiskt chansen att berätta hur man ska komma till rätta med vårdköerna, otryggheten och hur poliserna ska bli fler, men den chansen tog man inte, säger M-politikern.

Men är det inte bra för Sveriges familjer att få ledigt på det här sättet?

– I grunden är det ett sympatiskt förslag, som jag och vi är beredda att titta på. Men jag kan fortfarande se att vi behöver prioritera på ett annat sätt. Vi behöver komma till rätta med de fördubblade vårdköerna, att köerna till barn- och ungdomspsykiatrin har tredubblats under de här fyra åren, och att vi faktiskt har färre poliser nu än för fyra år sedan. Det är frågor som vi först och främst måste ta tag i och få ordning på, säger Elisabeth Svantesson (M).

Svenskt näringsliv: ”Märklig prioritering”

Också Svenskt Näringsliv och Företagarna är kritiska till Socialdemokraternas förslag. 

– Givet en begränsad mängd resurser som alla regeringar har, inklusive den här, är det en ytterst märklig prioritering, säger Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. 

Hon betonar att Sverige har en av västvärldens längsta föräldraförsäkringar och menar att förslaget, om det blir verklighet, kommer att hämma arbetsutbudet. 

– När vi pratar med våra företag så ser vi att deras största hinder för expansion det är att de inte får tag på folk. 

Erik Ageberg, expert på socialförsäkringar hos Företagarna, håller med Bettina Kashefi och säger att det är en underlig prioritering. 

– För företagare försvårar all typ av ledighet, semester och föräldraledighet, kompetensbristen, som redan är det största tillväxthindret för svenska företag. Det är klart att i slutändan så är det företagare som får betala genom minskad produktivitet. 

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!