Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snittlönen på Google och Facebook: Över 100 000

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Google har 288 anställda i Sverige.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT / NTB SCANPIX
Anna Wikland, chef för Google i Sverige sedan 2016.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Anställda på techjättarna Google och Facebook tjänar riktigt bra.

Snittlönen bland de 288 som jobbar på Google Sverige är nästan 108 000 kronor, enligt breakit.se.

Facebookfolket tjänar lite sämre, 103 000 kronor i genomsnitt.

För många som utbildar sig inom exempelvis IT är ett jobb på Google eller Facebook rena drömmen. Bra lön, gratis mat, pingisbord i lunchrummet, slapp dresscode.

Ja , så går i alla fall snacket om jobbkulturen på framgångsrika teknikjättarna. När de svenska studenterna ska ranka sina drömarbetsgivare hamnar Google i topp – före bland annat Ikea, H&M och Sweco.

Studenter inom ekonomi, data/IT och civilingenjörer sätter alla sökjätten som nummer ett.

Årsredovisningen avslöjar topplönerna

Men hur mycket tjänar de anställda egentligen? Enligt branschsajten Breakit som kollat årsredovisningarna för Google och Facebook i Sverige tjänar de flesta bra. Eller riktigt bra.

Snittlönen för Googles anställda var 107 398 kronor i månaden under 2018. Det var 5 541 kronor mer per anställd jämfört med 2017.

Den genomsnittliga lönen är beräknad på samtliga 288 anställda i Sverige, även vd:n och övriga chefer vilket givetvis drar upp lönestatistiken. Vd:n Anna Wikland hade 2018 en årslön på 4,2 miljoner, enligt Computer Sweden. 

Anna Wikland är Googles Sverigechef sedan april 2016 och hon beskriver i en intervju med Veckans Affärer sin arbetsplats som rolig och fri.

– Jag försöker ha ett rakt och personligt ledarskap med tydliga mål och ge människor stor frihet att nå dem på ett sätt som fungerar för dem. Jag vill vara en inspirerande energigivare, säger hon till VA och tillägger: 

– Medarbetarna är det viktigaste vi har. Vi spenderar så mycket tid på jobbet att det är viktigt att gå hit och känna att vi har roligt.

Facebookchefen tjänade lite mindre

Facebook hade 36 anställda i Sverige förra året och deras genomsnittliga lön låg på 103 254 kronor. Det var faktiskt mindre än 2017 då snittlönen var 109 386 kronor. Sverigechefen för Facebook, Sam Rihani, tjänade knappt 2,9 miljoner kronor (2017).

Hon påstås tjäna 9 miljoner i månaden på Onlyfans

Brittiska The Sun skriver att Megan Barton Hanson kan tjäna uppemot 9 miljoner kronor i månaden.