Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snart kan du se om du får tillbaka på skatten

Nu kan du se om du får pengar tillbaka på skatten.
Foto: Montage
Anna Sjöberg jobbar som verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Foto: - - / PRESSBILD

Nu kommer deklarationen i din brevlåda.

Det är den digitala versionen som distribueras under tre dygn från och med onsdag till alla som har registrerat sig för en digital brevlåda.

Då kan du också besked om du får pengar tillbaka på skatten.

– Det blir knappt 1,1 miljoner deklaranter som nu får som nu deklarationen digital, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Men det är alltså bara de som registrerat sig för en digital brevlåda senast 1 mars som nu får sin deklaration i den egna digitala brevlådan

Det digitala utskicket kommer att ske under tre dygn med start på onsdag.  Skatteverket vågar inte skicka ut alla deklarationen samtidigt eftersom det finns risk att systemen kraschar om en miljon människor loggar in samtidigt i Skatteverkets superdator.

– Det blir knappt 1,1 miljoner deklaranter som nu får som deklarationen digital. Totalt skickar vi ut 7,8 miljoner deklarationer, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.


LÄS MER: Viktiga datumen för din deklaration


Du får deklarationen i form av en pdf-fil. När filen ''landat'' i brevlådan får du en underrättelse via sms eller mejl. Sedan är det bara att logga in via bank-ID för att titta på deklarationen.

– De behöver inte vänta på att e-tjänsten för att deklarera ska öppnas den 21 mars, utan kommer att kunna se sitt resultat 8 till 10 mars, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– Från och med den 21 mars har de möjlighet att deklarera via e-tjänsten. Senast den 29 mars måste deklarationen vara skickat för att få eventuella skattepengar tillbaka till påsk.

Inga ändringar

Men gör du ändringar i deklarationen, till exempel för avdrag blir det inga påskpengar.

Då får du vänta till i juni. Eller senare om din deklaration tas ut till specialgranskning.


LÄS OCKSÅ: Räkna ut din skatteåterbäring


När du loggat in och klickat på pdf-filen kommer du att kunna se svart på vitt hur Skatteverket anser att din slutliga skatt ska bli. Om du får skatteåterbäring eller i värsta fall drabbas av en skattesmäll.

Preliminära uppgifter

Men uppgifterna är preliminära vilket betyder att dina eventuella avdrag och ändringar naturligtvis inte finns med i Skatteverkets utskick.

Anna Sjöberg jobbar som verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Foto: Jeanette Andersson / PRESSBILD

Anna Sjöberg på Skatteverket uppmanar alla deklaranter att noga kontrollera uppgifterna i deklarationen.

– Det är viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer, att man kan godkänna deklarationen.

Om du har missat att registrera dig för digitala brevlåda får ge dig till tåls ännu en tid. Pappersdeklarationen får du hemskickad med den vanliga posten mellan den 16 mars och den 15 april.

Senast den 2 maj vid midnatt ska deklarationen vara inlämnad, oavsett om du e–deklarerar eller lämnar in en pappersdeklaration.