Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart kan du få dina finansråd av en robot

I andra länder har rådgivningsrobotar funnits under en längre tid. Foto: Primepilot/Colourbox

I USA har konceptet funnits under ett drygt decennium, och snart kan Sverige få ett liknande system.

Det svenska företaget Primepilot har nu mottagit en miljoninvestering med syfte att ta fram en automatiserad spartjänst, en "rådgivningsrobot", under 2016.

– Kvaliteten på råden kommer att bli jämnare, säger Ulf Ahrner, vd på Primepilot, till Dagens Industri.

I Sverige sker finansiell rådgivning alltsomoftast genom kontakt med en tjänsteman som har koll på den marknad kunden är intresserad av.

Men det svenska systemet kan komma att förändras i grunden under 2016. Åtminstone om företaget Primepilot får bestämma.

Enligt DI arbetar det stockholmsbaserade företaget för närvarande med att ta fram en digital plattform som ska ge spararna automatisk förvaltning, utan någon rådgivares inblandning.

 

LÄS OCKSÅ: Zuckerbergs utmaning - en robotbutler

"Bättre pris, jämnare kvalitet"

För detta har företaget mottagit 2,2 miljoner kronor från den statliga förvaltningsmyndigheten Vinnova, som investerar i den typen av forskning och utveckling.

På Primepilot ser man stora fördelar med en automatiserad utveckling.

– Det är inte bara priset för förvaltningen som blir lägre utan kvaliteten på råden blir också jämnare. Om du får råd av en person så kan kvaliteten variera beroende på rådgivarens kunskap, om personen råkar ha en dålig dag eller har missat en viktig nyhet, säger Ulf Ahrner till DI

I andra länder har rådgivningsrobotar funnits under en längre tid. Utvecklingen startade i Silicon Valley för närmare tio år sedan, och de två största företagen förvaltar i dag mer än 40 miljarder kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Mysteriet bakom den "svävande" brädan

Lansering efter sommaren

I Sverige lyser rådgivarrobotarna dock med sin frånvaro utanför pensionsområdet, och Ulf Ahrner menar att Primepilot därför har ett försprång gentemot sina konkurrenter.

– Det känns som att vi ligger bra till tidsmässigt, säger han till DI.

Man har nu rekryterat programmerare som tidigare har arbetat med stora företag som Klarna och SEB.

De kommer nu att hjälpa till att bygga tjänsten, som under våren kommer ut i en betaversion. Den färdiga slutprodukten beräknar man kunna lansera efter sommaren.

 

LÄS OCKSÅ: Ny maskin förvandlar koldioxid till bränsle

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!