Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart kan alla få alkoholen hemkörd

Systembolaget släpper ny alkoholrapport.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Christine Olsson
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen ändrar Systembolagets avtal – för att alla ska kunna få sina rusdrycker hemkörda.

– Eftersom Systembolaget har en väldigt stark ställning hos svenska folket så är det också viktigt att de kan möta förändrade konsumtionsmönster som vi ser, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT.

2012 inleddes försöken med hemkörning från Systembolaget. Då bara på ett fåtal platser i landet; bland annat Göteborg, Stockholm och Uppsala.

Men redan i fjol meddelade regeringen att tanken med försöken var att hemkörningen så småningom skulle bli ett permanent alternativ för Systembolagets kunder.

– Man köper mat, man köper kläder, man köper böcker på nätet. Om vi ska kunna upprätthålla det höga förtroendet ifrån Systembolagets sida behöver de också kunna erbjuda sina varor den här vägen helt enkelt, sa dåvarande socialminister Annika Strandhäll (S) då.

”Ska ges på lika villkor”

På förra veckans regeringssammanträde kom regeringen fram till att man ändrar Systembolagets avtal – vilket gör att hemkörning nu blir en permanent del av det statliga alkoholmonopolets utbud.

– Det är klart att det byggs ut successivt, men ambitionen är att det ska ges på lika villkor i hela landet så fort som möjligt, säger nuvarande socialminister Lena Hallengren till SVT.

Det nya avtalet gäller från den 1 juli.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!