Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snapchat ber om ursäkt efter ansiktsfilter

Användaren uppmanades att le för att kedjorna skulle brytas.Foto: Twitter
Snapchat har flera gånger kritiserats för rasism.Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Många ansåg att filtret var stötande mot minnesdagen juneteenth.Foto: Snapchat

Snapchat ber om ursäkt efter att ett ansiktsfilter lanserats på minnesdagen av upphörandet av slaveriet i USA.

”Vi ber om ursäkt för vårt stötande Juneteenth-filter”, skriver företaget på Twitter. 

Den 19 juni i år lanserade företaget ett filter i appen – tillägnat minnesdagen för slavarnas frihet i USA. Men snabbt möttes det av stark kritik på sociala medier. 

För att aktivera filtret uppmanades användaren att le, för att kunna bryta kedjorna som uppkom på skärmen. Flera personer krävde att Snapchat skulle ta bort filtret, något som de också gjorde senare samma dag. 

”Le? För att bryta kedjor, hmm.”, skrev en av kritikerna på Twitter. 

”Vi ska utreda detta”

På kvällen publicerade Snapchat en officiell ursäkt på sitt Twitterkonto. 

”Vi ber om ursäkt för vårt stötande juneteenth-filter. Filtret som lanserades hade inte blivit godkänt i vår process. Vi utreder detta så att det inte händer igen”. 

https://twitter.com/Snapchat/status/1274052442678628352

Till Hollywood Reporter utvecklar företaget vad som gått fel. 

I ett uttalande skriver de:
”Flera i vårt Snap-team var med och utvecklade konceptet för filtret, men den version av filtret som gick live för Snapchattarna denna morgon hade inte blivit godkänd genom i vår process.” 

Har kritiserats för rasism tidigare 

På sociala medier var man inte nöjda med företagets ursäkt och förklaring. Företaget har flera gånger tidigare kritiserats för exotifiering och rasism i samband med filterlanseringar.

”Och detta är vad som händer när man inte har några svarta personer som jobbar med produktdesignen. Som en före detta Snap-medarbetare, är detta extremt pinsamt. Det behöver inte vara så här svårt – varför inte en interaktiv upplevelse för att informera era 229 miljoner användare vad Juneteenth är?”, skriver en före detta medarbetare på Twitter. 

Vad är juneteenth?

Juneteenth firades från början i Texas, där USA:s sista slavar befriades den 19 juni 1865 när nordstaterna tog kontroll över staden Galveston, men är numera en nationell angelägenhet.

 

Dagen, som även kallas ”Freedom Day” eller ”Liberation Day”, blev en officiell helgdag i Texas 1980 och sedan dess har ytterligare 44 delstater följt efter. Juneteenth är dock ingen nationell helgdag.

 

I New York City meddelade borgmästaren Bill de Blasio att juneteenth från och med nästa år kommer att vara en officiell helgdag även i New York. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!