Foto: Virginia Mayo
 Foto: Virginia Mayo

Snabblån stoppas: "Vilseledande"

Publicerad

Sökjätten Google ska sluta släppa fram annonser från företag som säljer snabblån, krediter som ska betalas tillbaka på 60 dagar eller kortare.

Det skriver Breakit.

Google är ohotad världsetta på webbannonser, och har nu meddelat att det från och med den 13 juli stoppar snabblån, som ibland kallas sms-lån, skriver Breakit.

Enligt ett blogginlägg som Breakit tagit del av skriver Google att bolaget vill skydda konsumenter från "vilseledande och skadliga” finansiella produkter.

Stoppet kommer att gälla lån som ska betalas tillbaka på 60 dagar eller kortare tid.

Ska inte påverka vanliga långivare

Enligt Breakit ska Google blockera lån i USA där räntan är högre än 36 procent på årsbasis.

– Den här förändringen ska skydda våra användare från vilseledande eller skadliga finansiella produkter. Bolag som erbjuder bolån, billån, studielån, företagslån och kreditkort kommer inte att påverkas, skriver Google i sitt meddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen