Smygöppningen – deklarera redan nu

Publicerad

Skatteverket har smygöppnat möjligheten att deklarera.

Redan i dag kan du godkänna din deklaration – trots att den officiella starten är i morgon.

– Det sker test av systemet, säger Johan Schauman på Skatteverket.

Möjligheten att titta på deklarationen och se om Skatteverkets preliminära beräkningar ger restskatt eller återbäring har funnits i flera veckor.

100 000-tals svenskar har också passat på att titta på sin deklaration.

Smygstart med att deklarera

Men det har inte gått att deklarera digitalt. Starten för det är satt till tisdagen den 21 mars – alltså i morgon vilket Skatteverket också har sagt och annonserat om.

 

LÄS OCKSÅ: Ny chans för miljoner svenskar – få skattepengarna till påsk

 

Sedan några timmar tillbaka är det dock möjligt att deklarera digitalt.

– Vi testar tekniken för att se att allt verkar fungera. Det är inte gjort för fullt pådrag där alla går in och deklarerar.  säger Johan Schauman på Skatteverket.

Om det plötsligt inte går att deklarera så är det helt i sin ordning eftersom den officiella starten sker efter midnatt, natten till i morgon tisdag.

Nära hälften gör inga ändringar

Skatteverket räknar med att 3,5 miljoner svenskar kommer att deklarera utan att göra några ändringar i den förtryckta blanketten. Av dessa har ungefär 1,5 miljoner registrerat sig för digital brevlåda vilket gör att de har chansen att få skattepengar tillbaka redan till påsk.

 

LÄS OCKSÅ: Fler ska betala statlig skatt 2017

 

Men, och det finns ett stort M, den rekordtidiga utbetalningen förutsätter att du inte gör några ändringar eller tillägg på den förtryckta blanketten. Vet du med dig att du har avdrag att ”hämta” ska du naturligtvis inte bara godkänna deklarationen utan göra det ändringar som behövs och yrka på de avdrag som du anser att du har rätt till.

Den som ändrar i sin deklaration får vänta till i juni på eventuell skatteåterbäring

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen