Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sms visar: Swedbank kände till skandalkunder

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonessen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sergej Magnitskis död utlöste en diplomatiskt strid mellan Ryssland och USA.Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

Ett sms som Dagens industri, Di, tagit del av visar att Swedbank kände till kunder och transaktioner som avslöjades i Uppdrag gransknings reportage. 

Kunder och transaktioner som hade koppling till Magnitskij-härvan, där en revisor som granskade korruption fängslades och dog i ryskt häkte. 

”Banken känner igen de transaktioner/kunder som UG visar och menar att man har hanterat de som bedömts som misstänkta”, skrev Finsansinspektionens biträdande generaldirektör Martin Noréus i sms:et när programmet publicerades.  

Morgonen den 20 februari publicerade Uppdrag granskning sitt avslöjande om penningtvätt i Swedbank. 

Suspekta kunder hade kunnat slussa 40 miljarder kronor genom banken.  

”Det här är något som de påstår, men vi har inte sett vad det är för kunder”, sa den dåvarande vd:n Birgitte Bonnesen till Di när programmet sänts. 

Bankens kommunikationschef förnekade vetskap

Programmet publicerade namn på företag kopplade till Magnitskij-härvan. Den ryske revisorn Sergej Magnitskij dog i ryskt fängelse 2009 efter att ha suttit fängslad i över ett år, och ha nekats lämplig vård trots svåra hälsoproblem. 

När programmet publicerats skickade Martin Noréus, biträdande generaldirektör för Finansinspektionen ett sms till Erik Eldhagen, chef för finansdepartementets bankenhet, rapporterar Di

”Banken känner igen de transaktioner/kunder som UG visar och menar att man har hanterat de som bedömts som misstänkta”, stod det i meddelandet som Di tagit del av. 

Trots detta hade bankens kommunikationschef, på en rak fråga om bankens inblandning i Magnitskij-härvan, svarat att han inte kände till den. 

Utredde korruptionsskandal – häktades själv

Sergej Magnitskij presenterade 2008 en utredning om en muthärva mellan företaget Hermitage Capital och ryska staten för en statlig kommitté – då greps han själv. 

Dödsfallet utlöste en diplomatiskt strid mellan Ryssland och USA – som beslutade att ryska tjänstemän som pekades ut i härvan inte fick resa in i USA. De förbjöds även att använda sig av USA:s banksystem. 

Uppdrags granskning avslöjade dock att företagskunder med koppling till härvan hade kunnat använda sig av Swedbank för att tvätta pengar. 

2013 blev Sergej Magnitskij den första avlidna personen i Rysslands historia att dömas postumt. Han dömdes för skattebrott. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!