Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sms-låneföretag följer inte lagen

Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Konsumentombudsmannen (KO) skärper tonen mot sms-låneföretagen.
- Vi kommer att vidta rättsliga åtgärder mot dem som inte följer lagen, säger KO Gunnar Larsson.

FAKTA

 Otillåtna låneavgifter


Marknadsdomstolen har slagit fast att det strider mot konsumentkreditlagen om kreditgivare tar ut avgifter för att täcka kostnader utöver vad det kostar att bevilja en låneansökan.
Det är enligt domen inte tillåtet att ta ut avgifter för marknadsföring, kreditförluster, lokaler och upplåning. Det är heller inte tillåtet att ta ut avgifter för personal, sms, telefoni, datakommunikation, kreditprövning och fakturering såvida de inte utgör en kostnad för just den enskilda krediten.
Avgifterna får heller inte generera vinst.
Källa: Konsumentverket (TT)

KO har vunnit två tvister i Marknadsdomstolen. Domarna innebär att låneföretagen inte har rätt att ta ut avgifter för annat än den direkta kostnaden för just den enskilda krediten.
- Bolagen får inte lägga kostnader för personal, allmän marknadsföring och personal i låneavgiften. Den här typen av kostnader ska redovisas som ränta på lånet precis som bankerna gör. Då blir det lättare för konsumenten att jämföra kostnaden för olika lån, säger Anna Hallqvist hos KO.
- Det företag som förlorade tvisten i Marknadsdomstolen i november har rättat sig och tagit bort avgiften och anger lånekostnaden som årsränta. Men i övrigt ser vi att nästan alla de andra sms-låneföretagen fortfarande inte ger korrekt information om lånevillkoren på sina hemsidor, säger Anna Hallqvist.

300 procents ränta

KO tror att sms-låneföretagen försöker dölja hur dyrt det är för kunderna att ta snabblån.
- De flesta tycker att det är mycket dyrt att ta ett lån med 30 procents ränta, här handlar det om räntor på 150 till 300 procent, konstaterar Anna Hallqvist.
För den som snabbt behöver låna 4 000 kronor kostar det 500 kronor i avgift hos Folkia om lånet betalas tillbaka inom 30 dagar.
Hotar med nya stämningar”Vi anger priset för lånet i kronor och ören och det inkluderar alla kostnader. Det är svårt att vara tydligare, säger Charlotta Malm kommunikationschef på Folkia.

Effektiva räntan

Folkia upplyser dock sina kunder om den effektiva räntan och inte den nominella årsräntan.
- Vi säljer en kortidsprodukt och kunderna vill ha ett klart besked om vad kostnaden i kronor och ören blir, men vi redovisar även kostnaden i form av effektiv ränta där alla kostnader inkluderas. Ju kortare tid ett lån löper på, desto högre blir den effektiva räntan. Det innebär att små lån med kort återbetalningstid ser missvisande dyra ut, säger Charlotta Malm.
KO skriver nu till varje enskilt låneföretag som inte följer kreditlagen och om de fortsätter att strunta i KO:s riktlinjer så väntar nya stämningar i Marknadsdomstolen.
- Vi avvaktar och ser vad KO skriver. Vi tycker att det är bra att det blir strängare regler och vi kommer att följa KO:s rekommendationer, säger Charlotta Malm.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!