Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smördeg utsedd till årets matbluff 2021

Efter att ha nominerats till antitävlingen har företagit bakom produkten tillsatt smör.
Smördeg är årets matbluff.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den nya smördegsförpackningen – den här gången med smör.
Foto: Pop! Bakery

Smördeg – som inte innehåller smör – har utsetts till årets matbluff av konsumentföreningen Äkta Vara. 

– Folk förväntar sig faktiskt smör i smördeg, säger Björn Bernhardson på Äkta Vara till TT. 

För sjätte året i rad utser föreningen Äkta Vara ett antipris för årets mest vilseledande produkt. 

I år föll lotten på Pop! Bakerys smördeg som, trots namnet, inte innehåller en gnutta smör. Istället kan konsumenten förvänta sig solros- och palmolja. 

Att kalla ”smördeg” utan smör för smördeg kan tänkas vara märkligt eller omoraliskt. Men det är helt i linje med ett undantag i EU:s märkningsregler som godkänts efter en begäran från svenska myndigheter.

Pop! Bakerys smördeg är enligt föreningen den vanligast förekommande i svenska butiker, men inte ensamt om sin smördeg utan smör. Landets konsumenter har skickat in hela 21 nomineringar på olika varianter av smördeg till Äkta Vara. 

Ska börja baka med smör

Pop! Bakery har i ett inlägg på sin Facebooksida skrivit att man redan i höstas fattade beslut om att göra om receptet till smördegen. 

”Det är förstås lite snopet att vi blir nominerade precis när vi gör om degen till en smördeg med riktigt smör”, skriver företaget. 

Ett besked som, trots kritiken från Äkta Vara, inte uppskattas av alla. Vissa har enligt kommentarer på inlägget köpt smördegen just för att den inte innehåller mejeriprodukter. 

Konsumentföreningen Äkta Vara bevakar hur matindustrin tillagar den mat som vi hittar i butikerna. 

– Huvudregeln är att ge svenska folket en möjlighet att sätta ner foten och tala om var skåpet ska stå, säger Björn Bernhardson som jobbar på Äkta Vara till TT. 

Fler nominerade

Fler nominerade var Estrellas honungsrostade nötmix, som endast innehåller två gram honung och Herrljungas hantverkscider med kallpressade äpplen där bara 25 procent är äppeljuice. Även hamburgerkedjan Max dressing ”Sourcream and pepper”, som inte innehåller gräddfil var nominerad, och Blomsterhonung med texten ”Svensk honungsförädling” men som i själva verket är tillverkad i Mexiko, Brasilien, Bulgarien och Kuba.

Hur ofta bakar du med smördeg?

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!