Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Småsparare straffas när pengarna flyttas

Småspararna drabbas av höga avgifter om de flyttar försäkringssparandet.Foto: ADOBE STOCK
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.Foto: NORDNET

Från årsskiftet ska det bli enklare och billigare att flytta försäkringssparande. Men Frida Bratt, Nordnets sparekonom, menar att regeringen viker ner sig för branschen.

- Det finns ingen anledning att krångla till det så här mycket ur spararnas perspektiv, säger hon i Expressen TV:s privatekonomiska magasin ”Dina Pengar”.

Många sparare har pension som förvaltas i försäkringsbolag under långa perioder. 

I dagsläget är man i praktiken inlåsta hos bolag som tar höga avgifter för den som vill flytta sitt sparande. Regeringen presenterade i förra veckan förslag för hur flytträtten ska effektiviseras. Framöver ska bolagen endast ta ut en flyttavgift motsvarande de administrativa kostnaderna för försäkringen. 

– Jag tycker man hade kunnat göra det mer effektivt. Vad menas med administrativa kostnader? Det är svårt att räkna på, säger sparekonomen Frida Bratt i tv-magasinet ”Dina Pengar”.

Frida Bratt samtalar med Alexander Klaar, programledare för Expressen TV:s privatekonomiska magasin ”Dina Pengar”.Foto: Expressen TV

Till en början var tanken att bolagen skulle få ta ut ersättning för sina anskaffningskostnader under fem år. Men i lagrådsremissen som presenterades häromveckan gäller det i stället under tio år. 

– Att spararna blir skyldiga för försäkringsbolagens kostnader för att få dig som kund är ett feltänk, anser Frida Bratt.

Kvar trots höga avgifter

Risken är att många kunder i stället för att flytta sitt sparande blir kvar hos bolagen trots höga avgifter.

– Det hade varit mycket bättre om regeringen stått på sig och satt ner foten ordentligt och sagt ett tak i kronor, menar Bratt.

Hon föreslår själv ett tak på max 500 kronor för att flytta ett sparande. 

– Det gör det tydligt för spararna att avgöra om det är lönsamt att flytta eller inte. Det finns ingen anledning att krångla till det så här mycket ur spararnas perspektiv, säger sparekonomen i ”Dina Pengar”.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!