Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smällen: Staten kan förlora 2 miljarder på Saabs konkurs

Saabs konkurs kan kosta staten närmre 2 miljarder.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) befarar att konkursen kan bli en hård smäll för skattebetalarna.Foto: OLLE SPORRONG
Saab Automobiles siste vd Victor Muller med advokaten Hans Strandberg vid rättegången 2017. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Närmare två miljarder kronor.

Så mycket kan staten och skattebetalarna förlora på biltillverkaren Saabs konkurs, rapporterar Ekot. 

– Jag ser mycket små möjligheter att skattebetalarna ska komma oskadda ur det här Saab-äventyret, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till radiokanalen.

Saabs konkurs kan bli en dyr affär för Sverige.

Enligt Ekots nya kartläggning kan staten förlora omkring 1,9 miljarder på konkursen.

Mikael Wickelgren, lektor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Skövde, tror att summan kan bli ännu högre.

– Sannolikheten är att ju längre tiden går desto högre blir den siffran, eftersom värdet av reservdelarna i bolaget Orio inte lär öka med tiden, säger han till Ekot.

Över 3 000 personer har förlorat jobbet på affären. Arbetet i efterdyningarna av konkursen pågår fortfarande, men beräknas vara slutfört om ett år, skriver Ekot.

Ibrahim Baylan: Små chanser för skattebetalarna

Exakt hur stor påverkan konkursen får är svårt att säga i nuläget, enligt Ekot.

Den uppskattade summan är bland annat beräknad utifrån det lån på över två miljarder kronor som Saab hade hos Europeiska investeringsbanken. Det beloppet kommer staten inte att få tillbaka i fullo, som det tidigare var tänkt.

För Ekot uppger näringsminister Ibrahim Baylan (S) att han inte vill spekulera i den slutliga förlusten för skattebetalarna.

– Jag vill inte spekulera i det. Det är ett arv som vi fått sedan ett decennium tillbaka. Jag kan bara konstatera att det finns väldigt små chanser att skattebetalarna ska kunna gå helt ekonomisk oskadda ur detta, säger han till radiokanalen.

Har skulder hos Skatteverket

Orsaken uppges vara att de säkerheter som skulle täcka statens lånekostnader nu har visat sig vara mindre värda än väntat. Utöver det väntas ytterligare förluster för staten på grund av utbetald statlig lönegaranti och uteblivna skatter. 

Skulden hos Skatteverket ligger på omkring 850 miljoner, varav 750 tros gå förlorade, rapporterar Ekot.

I dagsläget tros utdelningen från det konkursdrabbade moderbolaget Saab Automobile att bli som mest 10 procent.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!