Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Smällen: Nordea krävs på storbelopp

Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal
Nordea krävs på 900 miljoner danska kronor. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordea krävs på 900 miljoner danska kronor av den danska skattemyndigheten.

Banken bekräftar uppgiften i ett pressmeddelande och pekar på Hoopp-affären som anledning, enligt Ekstrabladet. 

På Nordea vill vi inte medverka till skatteflykt”, skriver Nordea Danmarks chefjurist Anders Holkmann Olsen.

Danska Nordea bekräftar på måndagen att banken krävs på 900 miljoner danska kronor, motsvarande drygt 1 282 miljoner kronor, av landets skattemyndighet.

Orsaken uppges vara den så kallade Hoopp-affären, uppger Nordea i ett pressmeddelande.

Vi kan bekräfta att Skattestyrelsen har meddelat Nordea att man kommer kräva Nordea på en betalning på cirka 900 miljoner kronor med anledning av den så kallade Hoopp-affären”, skriver Nordea Danmarks chefsjurist, Anders Holkmann Olsen, enligt Ekstrabladet.

Bakgrunden till affären är att Nordea efter ett misstag återbetalat skatt på aktieutdelning. Den kanadensiska pensionsfonden Hoopp ska då ha fått tillbaka pengar som egentligen skulle ha gått till den danska statskassan.

”Tar denna fråga på mycket stort allvar”

”Vi tar denna fråga på mycket stort allvar och det är vår bedömning att vi har uppfyllt våra skyldigheter och inte har något ansvar i saken”, fortsätter Anders Holkmann Olsen i pressmeddelandet, enligt Ekstrabladet.

Samtidigt uppger Nordea att man kommer att samarbeta med den danska skattemyndigheten, och att man inte vill medverka till skatteflykt.

”I Nordea vill vi inte medverka till skatteflykt. Vi har fortlöpande arbetat med myndigheterna och lämnat information om saken, och vi kommer naturligtvis att fortsätta dialogen med myndigheterna”, skriver Anders Holkmann Olsen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!