Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så sänktes Perssons och Wallenbergs drömbygge

Karl-Johan och Stefan Persson.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Marcus Wallenberg.Foto: SVEN LINDWALL
Nobel Center.Foto: DAVID CHIPPERFIELD ARCHITECTS / NOBELCENTER.SE

Beskedet från Moderaterna och Centern om Nobel Center är en hård smäll för familjen Wallenberg, H&M styrelseordförande Stefan Persson och en lång rad finanshöjdare.

Mäktiga näringslivstoppar har plöjt ner en miljard för att förverkliga bygget på Blasieholmen.

– Fantastiskt, nu räddar man Stockholms skönhet och unika skärgårdsmiljö långt in i stan, säger Björn Tarras Wahlberg som drivit kampen mot Nobel Center.

Donationer från Familjen Erling-Perssons stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse från i juni 2013 ligger till grund för finansieringen av omdiskuterade Nobel Center.

Wallenberg och Perssons stiftelser har bidragit med 800 miljoner kronor, enligt Nobel Centers uppgifter, vilket gör donationerna till en av de största för liknande projekt i Sverige.

Kostnaden för Nobel Center beräknas till 1,2 miljarder kronor.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten är kritisk efter beskedet som Alliansen och Miljöpartiet lämnade vid fredagens presskonferens:

– Vi har de senaste sju åren agerat i enlighet med våra överenskommelser. Vi tolkar dagens besked som att Alliansen i samarbete med Miljöpartiet försöker frångå träffade avtal. Ett projekt av stor och långsiktig betydelse för Stockholm som vetenskapsstad och centrum för en levande diskussion i Alfred Nobels anda riskerar då att offras för kortsiktiga politiska intressen, säger Lars Heikensten i ett skriftligt uttalande.

H&M:s styrelseordförande Stefan Persson har tidigare motiverat sitt engagemang med att Nobelpriset är Sveriges viktigaste varumärke.

– När vi blev uppvaktade om planerna för ett Nobel Center tyckte vi att det var en mycket bra idé. Stiftelsen donerar pengar för att förverkliga en viktig verksamhet som nu kommer att få en fin plats i staden, sa Stefan Persson till Fastighetsvärlden 2015. 

 

Kopplingen till Grand 

För Wallenbergs-sfärens del har det från flera håll pekats på orsaker om att Wallenberg-ägda Grand Hôtel, som ligger några stenkast ifrån platsen för ett Nobel Center, behöver fler och större konferenslokaler – och att ett Nobel Center skulle lösa de här problemen.

Detta har dock dementerats, av bland annat av Peter ”Poker” Wallenberg.

– Det behöver Grand absolut inte. Det är fjantigt att säga det, har Peter Wallenberg sagt till Dagens Nyheter.

Fler höjdare från näringslivet har valt att donera till Nobel Center.

200 miljoner ska ha utlovats av bland andra Catarina och Sven Hagströmer, Carl-Henric och Louise Svanberg, fastighetsjätten Einar Mattsson AB och Mellby Gård (med industrimannen Rune Andersson).

Danska skeppsimperiet Mærsk, med raka band till Sveriges rikaste adelsfamilj Maersk Uggla, går in med 50 miljoner kronor via stiftelsen A.P. Møller.

 

Sprickan i näringslivstoppen

Frågan om ett Nobel Center har skapat en spricka i den absoluta näringslivstoppen i Sverige.

På motståndarsidan har finansmannen Fredrik Lundberg överklagat det planerade miljardbygget i centrala Stockholm.

Lundbergs, som äger den fastighet som ligger mitt emot det tilltänka Nobel-bygget, har dessutom fått stöd av kungen. 

Björn Tarras Wahlberg, svensk direktör och generalsekreterare, har publikt drivit motståndet.

Efter beskedet från Stadshuset i dag jublar han och säger:

– Det är fantastiskt. Nu räddar man Stockholms skönhet och unika skärgårdsmiljö långt in i stan. Självklart ska man snygga upp Blasieholmen och hitta en bra hyresgäst för det kungliga tullhuset.

Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin är måttligt glad över dagens besked och instämmer i kritiken från stiftelsens vd Lars Heikensten.

– Med Nobel Center på Blasieholmen har vi velat skapa ett kunskapens och folkets hus mitt i Stockholm. Det är en idé vi fortfarande tror på. Om den politiska majoriteten i Stockholm stänger dörren till Blasieholmen skulle ett helt nytt projekt behövas för att förverkliga idén. Det vore kostsamt och skulle förutsätta att många intressenter samlades på nytt. Det skulle också kräva trovärdiga samarbetspartners i Stockholms stad, säger Carl-Henrik Heldin i ett uttalande. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!