Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smäll för Svensk Bilprovning - halverad vinst

Statliga Svensk Bilprovning är närmare 100 besiktningsstationer.Foto: Robin Aron / GT-Expressen
Svensk bilprovning har tappat kunder till flera av sina konkurrenter,Foto: ÅSE BENGTSSON / PRESSENS BILD

Svensk Bilprovning, en konkurrent till börsnoterade Opus på bilprovningsmarknaden, redovisar lägre intäkter och ett näst intill halverat rörelseresultat för det andra kvartalet, jämfört med samma period förra året.

Nya besiktningsregler och en översyn av organisationen ligger bakom vinstminskningen, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

"En förklaring till minskningen är de nya inställelseregler som infördes under kvartalet som innebär att kunder inte längre är begränsade till fem månader utan kan besikta personbilen när helst de önskar, så länge som det sker senast 14 månader efter den senaste fullständiga kontrollbesiktningen. För aktörerna i branschen innebär regelverket nya svårförutsägbara kundbeteenden och kanske en viss utglesning", skriver bolagets vd Benny Örnerfors i rapporten.

 

LÄS OCKSÅ: De nya besiktningsreglerna - detta gäller. 

 

Benny Örnefors, vd för Svensk Bilprovning.

Bilprovningen redovisar intäkter om 189 miljoner kronor (196) för årets andra kvartal. Rörelseresultatet uppgick till 17,6 miljoner kronor (33,4) och nettoresultatet blev 13,7 miljoner kronor (26,0).

Bilprovningen tappat andelar

Bilprovningen har under året tappat andelar på den svenska marknaden och har för första gången sedan avregleringen missat förstaplatsen i Transportstyrelsens statistik tre månader i följd. Störst i Sverige är numera Opus. I juli blev Bilprovningen också omsprungen av Besikta.

Bilprovningen inledde i slutet av det första kvartalet ett "genomgripande" utvecklingsprogram och under det andra kvartalet gjordes en omfattande översyn av hela organisationen. Åtgärderna bidrog till att rörelseresultatet minskade med 15 miljoner kronor under kvartalet, varav 8 miljoner av engångskaraktär, uppger bolaget.

"Vi är på rätt väg"

"Rensat för jämförelsestörande poster minskade personalkostnaderna, vilket visar att vi är på rätt väg", menar vd:n.

I Bilprovningens stationsnät ingår för närvarande 99 stationer. Totalt finns 484 ackrediterade anläggningar på marknaden. Företaget är helstatligt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!