Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Småföretagaren Andrew: ”Som ett slag i ansiktet”

Magdalena Andersson om det nya krispaketet.
Småföretagaren Andrew Johnston.
Foto: PRIVAT
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Småföretagaren Andrew Johnston känner sig uppgiven efter att regeringen presenterat sitt nya krispaket.

Frågorna är många – svaren luddiga och få.

– Jag är inte den som ger upp i första taget, men detta känns som ett slag i ansiktet.

På onsdagseftermiddagen presenterade regeringen sitt nya krispaket – som vände sig direkt till landets småföretagare.

Tillsammans med stödpartierna C och L har man enats om sänkta arbetsgivaravgifter, större möjlighet att få anstånd för moms, statliga lånegarantier och ett särskilt hyresstöd. 

 – Fokus är att stödja svenska småföretag, sade finansminister Magdalena Andersson på onsdagens pressträff. 

Förslagen, som beräknas kosta 38 miljarder, ska lämnas till riksdagen inom kort. 

Allvarligt oroad inför framtiden

Andrew Johnston, enskild företagare som säkerhetskonsult i Boxholm men driver även en restaurang i Vimmerby, menar att förslagen väcker fler frågor än klargörande.

Han är allvarligt oroad inför framtiden, och säger att han ”i nuläget klarar att hålla näsan ovanför vattenytan i ett par tre veckor. Sedan är det slut”.

– På restaurangen hade vi bokningar för ett par hundratusen, men de är borta i dag. Restaurangen är i princip stängd. Men vi ska ändå vi betala hyra, el och alla fasta kostnader utan att få in några pengar. Som säkerhetskonsult är det lite lättare, men jag har fortfarande ett kontor jag ska betala hyra för, säger Andrew Johnston.

Småföretagaren: ”Pengarna leder bara till skulder”

Han följde regeringens presskonferens på tisdagen – och han är kritisk.

– Det mesta handlade om att man ska låna ut pengar, men de blir bara till skulder som vi skjuter framför oss. Plus att vi får en ockerränta av regeringen. Det är svinaktigt, man beter sig inte på det här viset. 

– Går vi däremot i konkurs är skiten borta. Så det är det jag tror; att många småföretag går i konkurs för de klarar inte det här. 

Hur orolig är du?

– Jag är väldigt orolig. De så kallade bidrag man kommer med i dag är inte ärliga. Jag är inte den som ger upp i första taget, men detta känns som ett slag i ansiktet. Det här kommer inte att hjälpa oss. Dessutom är det ju bara ett förslag; inget är klubbat.

– Man säger att vi ska få låna pengar, men då ska vi ha en säkerhet. I min konsultverksamhet har jag ingen säkerhet, jag har en dator och en telefon. Det finns ingen bank som kommer att låna ut en miljon till mig.

Småföretagarna: ”Det mesta är halvkvädna visor”

Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund.

Han förstår Andrew Johnstons oro.

– Därför att regeringen inte säger när saker ska hända, hur mycket pengar det gäller och vem som ska hantera det här. Det mesta är halvkvädna visor, menar Erik Sjölander.

– Nu säger man att de får låna de pengar de betalade in förra året, och kvitta dem mot framtida förluster. Man unnar inte småföretagarna att tjäna några pengar, utan de ska fortsätta gå back. Det är en hemsk inställning.