Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé. Foto: Sara StrandlundModeraternas partisekreterare Tomas Tobé. Foto: Sara Strandlund
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé. Foto: Sara Strandlund
Tobé är Anna Kinberg Batras närmaste medarbetare. Foto: Christian ÖrnbergTobé är Anna Kinberg Batras närmaste medarbetare. Foto: Christian Örnberg
Tobé är Anna Kinberg Batras närmaste medarbetare. Foto: Christian Örnberg

Slutnotan för Tobés
missbruk av SJ-kortet

Publicerad

Nu har slutnotan kommit för Moderaternas partisekreterare Tomas Tobés privata reseäventyr med riksdagens SJ-kort.

Tobé ska betala 1298 kronor i mer skatt för 2015 för sitt missbruk av kortet.

Det är nyhetsbyrån Siren som nu uppger att Skatteverkets nota för Tomas Tobés missbruk har fått sitt skatterättsliga slut.

För drygt en månad sedan avslöjade Expressen att Tomas Tobé, som är moderat riksdagsman från Gävleborgs län och partisekreterare, använt det speciella riksdagskortet på SJ för privata resor för sig själv och växlat in bonuspoäng så att en ''närstående'' person'' kunde åkta gratis på tåget vid några tillfällen.

Både resorna och det faktum att Tobé växlat in bonuspoäng mat och vin i restaurangvagnen stred mot riksdagens interna regelverk.

 

LÄS MER: M-toppen bjöd nära anhörig på gratisresa

 

Tågkortet får bara användas för tjänsteresor på SJ och gäller både i första och andra klass.

Tobé, som är Anna Kinberg Batras närmaste medarbetare, uppgav att han inte kände till reglerna.

Värdet: 10 865 kronor

Men på frågor från Expressen erkände han och sa bland annat:

– Ja, det stämmer att jag handlade på tåget med SJ-poäng.

Det sammanlagda värdet: 10 865 kronor.

Partiordföranden tvingades också rycka ut och fördöma sin medarbetare.

– Det är olämpligt, var Anna Kinberg Batra beska besked.

Polisen startade en utredning men åklagare fann efter någon vecka att inget brott hade begåtts av Tomas Tobé.

Efter Expressens avslöjande betalade Tomas Tobé tillbaka värdet av resorna och maten. Han anmälde också till Skatteverket och begärde att få bli förmånsbeskattad. Och nu har Skatteverket räknat fram att kan ska betala 1298 kronor mer i skatt för 2015.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen