Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slotten och pengarna
– så rik är drottningen

Drottning Elizabeth II och prins Philip.
Foto: MARK COWAN
Uppdragen är över för Philip.
Foto: Kirsty Wigglesworth / AP POOL PPA
Åtskilliga år av handviftande är över för Philip.
Foto: Leslie Priest / AP

Slott, ovärderliga juveler – och konstverk som skulle få vilken museiintendent som helst att baxna. 

Drottning Elizabeth II har tillgång till allt och lite till. 

Men hennes och maken prins Philips – som nu avsäger sig alla sina officiella uppdrag från i höst – faktiska rikedom är inte alls så stor som man kan tro. 

Drottning Elizabeth II, 91, bor med maken prins Philip, 95, i Windsor Castle. 

Paret har tillgång till ytterligare åtta vackra slott – däribland Kensington Palace och det officiella residenset Buckingham Palace.

Slotten är fyllda med dyrbar konst – med verk av bland andra Vermeer, Michelangelo och Rubens. Och det brittiska kungahuset förfogar över unika juveler, kronor och smycken som ingår i riksregalierna.

Inför drottningens 90-årsdag i fjol uppskattade tidningen Sunday Times hennes privata förmögenhet till 340 miljoner pund, motsvarande 3,9 miljarder kronor. Det är en hisnande summa – men långt ifrån världens rikaste. 


LÄS MER: Ingvar Kamprad inte med på rikast-listan 


Svenskar som H&M-grundaren Stefan Persson med 182 miljarder kronor, Hans Rausing med 108 miljarder kronor och Antonia Ax:son Johnson god för 50 miljarder kronor är några av dem som slår Drottning Elizabeth II med hästlängder när Forbes listar världens rikaste personer. 

Även bland världens kungligheter framstår hennes rikedom som blygsam, där sultanen av Brunei och den saudiska kungen har betydligt mer pengar att röra sig med, enligt Time. 

Drottning Elizabeth II äger slottet Balmoral Castle

Drottning Elizabeths tillgångar består till stor del av fastigheter. Hon äger bland annat Balmoral Castle på det skotska höglandet 60 mil norr om London – där hon brukar vistas under somrarna. Drottningen har även ärvt stora arealer jordbruksmark och strandtomter längs den brittiska kusten – som hon årligen drar in hundratals miljoner kronor på. Hon har också ett aktieinnehav vars uppskattade värde uppgår till omkring en miljard kronor. 


LÄS MER: Åtta experters råd: Så får du bättre ekonomi 


Drottning Elizabeth äger också tävlingshästar och dyrbar konst. Hon har dessutom ärvt en av världens största frimärkessamlingar av sin farfar – med ett uppskattat värde på 176 miljoner kronor, enligt Forbes.  

Philips förmögenhet

Drottningen får årligen ett anslag för sina utgifter som statschef på motsvarande 430 miljoner kronor. Därutöver mottar hon cirka 180 miljoner kronor för privata utgifter, rapporterar CNN. 

Det råder ingen nöd på maken prins Philip.

Han mottar årligen apanage och har en uppskattat privat förmögenhet på cirka en kvart miljard kronor när han nu går i pension.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!