Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Slavlöner för Ikea i Danmark – nu tas det upp i domstol

Chauffören körde mellan Danmark och Sverige – för ett slovenskt företag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Bring trucking menar att de bedriver tillfällig trafik i Danmark och därför undantas de regler gällande att bolag som är registrerade i landet ska betala avtalsenliga löner och skatter. Foto: BRING

5 000 kronor i månaden för att köra Ikea-möbler mellan Danmark och Sverige. 

Så såg en rumänsk chaufförs lön ut. 

Slavlönekontrakt för Ikea-chaufförer i Danmark tas nu upp i domstol, rapporterar TV4 Nyheterna. 

Den rumänske chauffören körde för ett slovakiskt dotterbolag i Bring-koncernen, Bring Trucking Slovakia, från Danmark till Norge och Sverige , men aldrig till eller från Slovakien. 

För jobbet fick han mellan 400 och 500 euro, motsvarande runt 5 000 kronor i månadslön.  Christian Riewe är juridiskt ombud för chauffören som nu begär retroaktiv lön av tidigare arbetsgivarna Bring Trucking Slovakia.  

– Jag blev väldigt förvånad över att se vilka arbetsvillkor de hade. Chaufförerna skjutsas upp hit i bussar och placeras i förarhytten och sen är det mer eller mindre där de vistas, alltså arbetar, äter och så vidare under den två- tremånadsperod de arbetar, säger advokaten till Tv4 Nyheterna.

Chaufören kräver retroaktiv lön

Chaufförens lön kommer inom kort att prövas i domstol i Köpenhamn. 

Hade chauffören tjänat som en dansk under den femårsperiod han arbetat skulle han tjänat 1,8 miljoner kronor mer än han fick, rapporterar Tv4 Nyheterna. 

Det är även den summa som han nu kräver av Bring Trucking Slovakia. 

Domstolshandlingen blir ett nytt sätt att pröva en infekterad och mångårig strid om tolkningen av EU-direktiv och skattelagar som prövas på ett nytt sätt.

 

 

Undantas från reglerna – "tillfällig trafik”

– Det finns en rad olika lagstiftningar som ska förhindra den här typen av verksamheter, bland annat EU:s utstationeringsdirektiv. Men inom transportbranschen blir det extra besvärligt eftersom det inte finns någon fast arbetsplats, säger Christian Riewe till Tv4 Nyheterna.

Bring trucking menar att de bedriver tillfällig trafik i Danmark och därför undantas de regler gällande att bolag som är registrerade i landet ska betala avtalsenliga löner och skatter.

Ikea uppger att man övervakar att gällandelagstiftning följs. 

Slovakia är inte det enda transportföretag som är uppbyggd på att utnyttja att man kan registreras som att tillfälligt bedriva trafik i Danmark och advokat Christian Riewe säger till Tv4 Nyheterna att fallet kan påverka transportlönerna i längden. 

– Bara det slovakiska företag vi har dragit inför rätta har omkring 100-150 lastbilar som de hyr ut med chaufförer på liknande sätt i hela Europa, säger han till Tv4.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!