United Airlines aktiekurs sjönk i tisdags med fyra procent efter händelsen. Bolagets värde dök med en miljard dollar samtidigt som röster om bojkott har höjts. Foto: United Airlines / UNITED CREATIVE SERVICES 2012 PRODUKTBILD PRODUKTBUnited Airlines aktiekurs sjönk i tisdags med fyra procent efter händelsen. Bolagets värde dök med en miljard dollar samtidigt som röster om bojkott har höjts. Foto: United Airlines / UNITED CREATIVE SERVICES 2012 PRODUKTBILD PRODUKTB
United Airlines aktiekurs sjönk i tisdags med fyra procent efter händelsen. Bolagets värde dök med en miljard dollar samtidigt som röster om bojkott har höjts. Foto: United Airlines / UNITED CREATIVE SERVICES 2012 PRODUKTBILD PRODUKTB
Läkaren David Dao tvingas nu genomgå plastikkirurgi efter att ha skadat näsan och bihålorna. Videoklippet inifrån planet har setts av flera miljoner. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNLäkaren David Dao tvingas nu genomgå plastikkirurgi efter att ha skadat näsan och bihålorna. Videoklippet inifrån planet har setts av flera miljoner. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Läkaren David Dao tvingas nu genomgå plastikkirurgi efter att ha skadat näsan och bihålorna. Videoklippet inifrån planet har setts av flera miljoner. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN

Släpades av planet – stämmer flygbolaget

Publicerad

När United Airlines flight blev överbokad släpade flygplatsvakter av den 69-årige passageraren David Dao från planet.

I tumultet slog han inför chockade medresenärer ut två framtänder, bröt näsan och fick hjärnskakning.

Nu stämmer han flygbolaget, enligt CNN.

Doktor David Dao, 69, blev under uppseendeväckande former med våld utsläpad från en av United Airlines flight från Chicago till Louisville i söndags.

Flighten var överbokad och när ingen av de ombordstigna passagerarna ville ge upp sin plats eller nappade på erbjudanden om kompensation för att ta ett senare plan började United Airlines lästa det finstilta i bestämmelserna och då prioriterades Dao slumpmässigt bort. Flygbolaget ville ha med fyra av sina anställda på flighten.

Säkerhetsvakter släpade ut Dr Dao

För att få honom att lämna planet tillkallades tre säkerhetsvakter från flygplatsen. Sedan gick det fort och snett.

Förfärade medpassagerare såg hur bryskt mannen blev behandlad. Han rycktes upp ur sitt stolssäte och slog då huvudet i armstödet. Under vilt skrikande och under högljudda protester släpades han sedan längs gången ut ur planet.

 

LÄS MER: United Airlines hånas efter skandalen

 

– Han fick en betydande hjärnskakning som en följd av att ha lämnat planet, säger hans advokat Thomas Demetrio under en presskonferens i Chicago.

Måste uppsöka plastikkirurg

Läkaren David Dao tvingas nu genomgå plastikkirurgi efter att ha skadat näsan och bihålorna. Videoklippet inifrån planet har setts av flera miljoner. Flera medresenärer hörs utrycka sin förfäran över den våldsamma behandlingen. Andra filmade händelsen och lade ut klipp på sociala medier.

David Daos förklaring till att vilja följa med på den flygresa som han hade betalat för var att han är läkare och var tvungen att åka hem och arbeta dagen efter.

 

LÄS MER: Han släpades av planet: "Har ont överallt"

 

De tre säkerhetsvakterna från flygplatsen i Chicago har tagits ur tjänst tills vidare. United Airlines aktiekurs sjönk i tisdags med fyra procent efter incidenten och bolagets värde dök med en miljard dollar samtidigt som röster om bojkott har höjts.

Läkaren David Dao tvingas nu genomgå plastikkirurgi efter att ha skadat näsan och bihålorna. Videoklippet inifrån planet har setts av flera miljoner.Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN

Flygbolaget tappar miljardvärde

Flygbolaget har erbjudit samtliga passagerare ombord på den skandalomsusade flighten pengarna tillbaka för biljetten.

United Airlines vd Oscar Munoz uttalade först att det var David Dao som hade gjort fel genom att inte frivilligt ge upp sin flygstol, men ändrade sig sedan och svängde om helt. I tv-kanalen ABC:s program "Good Morning America" sa han sig skämmas över agerandet och lovade att aldrig igen tvinga bort en "bokad, betalande, sittande passagerare" från ett flygplan.

 

LÄS MER: United Airlines besked: Betalar alla på planet

 

I USA är det vanligt förekommande med överbokade plan. 2015 tvingades 46 000 flygpassagerare ofrivilligt flytta på sig till följd av detta, enligt USA:s transportdepartement. När man köper en flygbiljett går man som passagerare med risken att bli avkastad från en flight. Inte alla känner till detta.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen