Niklas Zennström. Foto: Pelle T Nilsson
Niklas Zennström. Foto: Pelle T Nilsson

Skypemiljardärens 10 tips för entreprenörer

Publicerad

Drömmer du också om att bli IT-miljardär?

I Anna och Philips lärarpodcast avslöjar Skypegrundaren Niklas Zennström sina tio bästa tips för att bli superentreprenör.

- Sverige har blivit ett av världens bästa länder för entreprenörer, säger Niklas Zennström.

Mellanstadieläraren Anna Sterlinger Ahlring och idrottsläraren Philip Hjalmarsson driver tillsammans Anna och Philips lärarpodcast - som ska bidra till att göra skolan mer intressant för elever, lärare och föräldrar.

I det senaste avsnittet intervjuas Skypegrundaren Niklas Zennström, som när han sålde bolaget fick 25 miljarder - mer pengar än någon svensk tjänat på så kort tid.

Nu driver han riskkapitalbolaget Atomico - och delar i lärarpodcasten med sig av sina bästa tips för att bli en framgångsrik entreprenör.

LÄS OCKSÅ: De tjänade mest

- Jag investerar i entreprenörsledda teknologibolag och försöker hjälpa dem att växa till stora företag.

1. Låt inte några motgångar knäcka dig.

Niklas Zennström var med om att starta flera företag innan Skype. Bland annat fildelningsbolaget Kazaa, som inte tjänade några pengar men däremot hamnade i en tuff rättsprocess med skivindustrin.

- Det finns inga misslyckanden, utan bara lärdomar, säger Niklas Zennström i Anna och Philips lärarpodcast.

2. Hitta problem - och lös dem

Niklas Zennström berättade att idén till Skype växte fram ut frustrationen från att betala pengar för att ringa till vänner i andra länder samtidigt som det var gratis att mejla.

- Många framgångsrika företag är skapade av en person som hittat något den inte tycker funkar bra och börjar fundera på hur man kan få det att funka bättre, säger Zennström.

3. Sätt upp mål som du brinner för

Att förändra världen genom att skapa något bestående har varit en större drivkraft för Niklas Zennström än att bli rik.

- De flesta framgångsrika teknologientreprenörer drivs snarare av att förändra världen än att bara tjäna pengar.

4. Satsa på skolan

Även om kan vara tufft ibland är det jätteviktigt att satsa på skolan.

- Har man bra betyg har man också förutsättningar att välja sin framtid, säger Niklas Zennström.

5. Använd skoltiden maximalt

Engagera dig i föreningslivet och testa att tjäna extrapengar som entreprenör, som till exempel att sälja jos vid ett stånd. Du får jätteviktiga insikter om prissättning och marginaler och hur du ska hantera kunder och medarbetare.

- Det är jätteviktiga projekt.

6. Studera utomlands

Niklas Zennström pluggade utomlands både under gymnasie- och universitetstiden. Utlandsstudierna har präglat hans syn på världen.

- Vi lever i en global värld. Allt är inte bara som i Sverige.

7. Skapa dina egna chanser

Så länge man är företagsam och tar egna initiativ skapar man förutsättningar.

- Man kan göra vad som helst. Ofta är det ens egen fantasi som stoppar en.

8. Det bästa är att testa

Bästa sättet att kolla om någon idé funkar är att testa i verkligheten. Inför Skypes start undrade Niklas Zennström om folk verkligen kunde tänka sig att prata med varandra med headset framför sina datorer.

- Men ganska snabbt efteråt såg vi att det här nog kommer att växa och bli stort.

9. Strunta i Jante

Enligt Jantelagen ska du inte tro att du är något. Men enligt Niklas Zennström har den oskrivna lagen börja tappa i betydelse i Sverige - och hans råd är att strunta i den helt.

- Vi måste våga testa på saker och inte vara blyga.

LÄS OCKSÅ: Grundarna av King blir miljardärer

10. Du lever i ett entreprenörsmecka

Skype, Spotify, Klarna och King. Sverige har skapat en rad teknologibolag som gjort världssuccé - vilket gör Stockholm till världens bästa entreprenörsstad efter Silicon Valley, enligt Zennström.

- Det är högre tempo och bättre förutsättningar någonsin.

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen