Finansmarknadsminister Per Bolund vill minska antalet som hamnar hos Kronofogden. Foto: Lisa Mattisson Exp
Finansmarknadsminister Per Bolund vill minska antalet som hamnar hos Kronofogden. Foto: Lisa Mattisson Exp

Skuldsanering för fler svenskar nästa år

Publicerad

Skuldsanering för fler och färre skuldsatta ska hamna hos Kronofogden, det är två förslag som regeringen föreslår i höstbudgeten.

Målet är att minska svenskarnas överskuldsättning.

Finansmarknadsminister Per Bolund ser ett behov av en samlad strategi för att få ned överskuldsättningen bland svenskar och för att göra det kommer Kronofogden att få 10 miljoner extra per år de närmaste två åren. Pengarna ska bland annat användas för att anställa fler handläggare för skuldsaneringsarbete, skriver Dagens Nyheter.

Driva in skulder

Förutom att fler ska kunna bli skuldfria föreslår regeringen att myndigheter som CSN och Försäkringskassan ska själva driva in en större del av skulderna i stället för att använda Kronofogden och att Konsumentombudsmannen ska kunna stoppa reklam som rör krediter.

Man vill även se över ett ökat skydd mot vräkningar av barnfamiljer, skriver tidningen.

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen ur kreditkortsfällan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen