Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skulder rusar i nybyggda borätter: ”Var observant”

Arturo Arques tycker att konsumenter bör ta större hänsyn till föreningarnas skulder.
Skuldsättningen i nyproducerade bostadsrätter har ökat rejält de senaste åren.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Att dölja skulder i föreningen är ett sätt för byggherrarna att öka lönsamheten. De senaste åren har skuldsättningen i nya bostadsrättsföreningar rusar. Förlorare är köparna.

– Konsumenter är dåliga på att ta hänsyn till föreningens skuld, varnar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. 

De senaste fem åren har skulderna i nyproducerade bostadsrättsföreningar ökat med hela 35 procent, enligt bostadsrättsanalyssajten Allabrf.se. 

Sajten har undersökt över 1 000 nyproducerade föreningar över hela landet, med inflyttning år 2013–2017. I kartläggningen framgår att snittbelåningen bland nyproducerade bostadsrättsföreningar uppgår till 13 245 kronor. Detta medan den generella snittbelåningen för Sveriges samtliga bostadsrättsföreningar är 5 500 kronor per kvadratmeter. 

En del av den ökade skuldsättningen i nyproduktionen kan förklaras av att markpriserna har ökat. Men oftast handlar det om att byggherrarna vill öka sin lönsamhet, menar Rana Toubal, medgrundare till Allabrf.se

– Ju högre skuldsättning byggherrarna lägger över på föreningarna, desto högre avkastning får byggherrarna på projektet, säger Rana Toubal. 

LÄS MER: Oscar Properties rear ut nybyggda bostadsrätter 

Det betyder att skuld i stället läggs i föreningen och "bakas" in i avgiften. För köparen är det sämre eftersom räntekostnader i privatlån är avdragsgilla, medan en avgift till föreningen inte är det. 

Men den stora smällen för köparen kommer om räntorna stiger. Då kan en skuldbomb uppenbara sig. Det kan göra att föreningen måste höja avgiften rejält, samtidigt som förstås bolåneräntan på det egna lånet stiger. 

Kolla din andel av föreningens skuld

– Som konsument ska man vara observant på dels vad du betalar i köpeskilling, men också vad du indirekt betalar som andel av föreningens lån. Konsumenter är tyvärr generellt dåliga på att ta hänsyn till föreningens skuld, säger Arturo Arques. 

LÄS MER: Experter varnar: Nytt prisfall på bostäder i höst 

Stiger räntorna kan nämligen en kraftig höjning av avgiften vara att vänta. Om föreningen har en skuld på 15 000 kronor per kvadratmeter, och räntan stiger med 1 procent, så ökar månadsavgiften med 900 kronor i månaden för en normalstora trea, enligt Arturo Arques beräkningar. I storstadsområdena förekommer en skuldsättning på emot 25 000 kronor per kvadratmeter inte ovanlig. 

För att hålla ned avgifterna – och på så sätt göra objekten mer attraktiva – väljer en hel del nyproducerade föreningar att gå med underskott. 

– Man tar helt enkelt ut får låga månadsavgifter. Dessutom är det vanligt att åsätta byggnadskomponenter väldigt långa avskrivningstider, 100–120 år är inte ovanligt. En konsekvens på kort sikt blir att föreningen kan ta ut lägre månadsavgifter av sina medlemmar, säger Arturo Arques. 

LÄS MER: Stabil start för hösten på bostadsmarknaden 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!