Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skatteverket ger besked om 2019 års skatteåterbäring

Veckan innan påsk kan du ha din skatteåterbäring på kontot om du har e-deklarerat. Men det är viktigt att du skaffar digital brevlåda senast den 28 februari. Foto: Fialotta Bratt
Det blir allt färre som använder den traditionella pappersdeklarationen när de deklarera. Och de får också vänta längre på att få sin skatteåterbäring. Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
Skatteverket fortsätter att satsa hårt på att folk ska överge den gamla pappersdeklarationen. Foto: (C) JOHAN VALKONEN 1 / STELLA PICTURES

3 miljoner svenskar kan få sin skatteåterbäring redan i april.

Skatteverket har bestämt alla datum för skatteåterbäringen 2019.

Men för att få pengarna snabbt gäller det att inte missa ett viktigt datum för deklarationen 2019.

Vissa får dock räkna med att vänta till i december innan skatteåterbäringen finns på bankkontot.

För dig som tycker det är ekonomiskt tungt i början av året kan följande vara extra intressant att läsa. 

Skatteverket är nämligen färdig med planeringen inför 2019 års deklaration och när regnet med skatteåterbäring kommer i vår.

Alla datum är fastlagda, både de viktigaste dagarna som gäller deklarationen och skatteåterbäringen  samt fastighetsdeklarationen är spikade.

Det kommer också några nyheter i 2019 års deklaration.

– Vi tar ett steg till och förenklar villkoren. Alla som bara ska godkänna sin deklaration, utan ändringar eller tillägg, och gör det digitalt senast den 2 april kan i år få sin skatteåterbäring redan i april, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Du behöver alltså inte ha digital brevlåda för att få pengarna extra snabbt.

 

Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Skatteverket har nu bestämt datum för skatteåterbäringen 2019. Men för att få pengarna snabbt gäller det att inte missa ett viktigt datum för deklarationen 2019. Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET

 

Deklarationen 2019 med Skatteverkets uppmaning

Inför 2019 års deklaration fortsätter Skatteverket att propagera för att svenska folket ska deklarera digitalt och strunta i pappersdeklarationen.

Använder du någon av Skatteverktes e-tjänster när du deklarerar senast den 2 april, och inte gör några förändringar, kan du ha skatteåterbäringen redan veckan före påsk.

När tiden för deklarationen 2018 gick ut 2 maj förra året hade över 6,1 miljoner personer deklarerat digitalt vilket var en ökning med drygt 325 000 personer jämfört med 2017 då 5,7 miljoner deklarerade digitalt.

Skatteverket frestar med att skatteåterbäringen kommer extra tidigt om du deklarerar digitalt eller använder någon av de övriga e-tjänsterna, har en digital brevlåda, och inte gör några ändringar.

Så enkelt skaffar du digital brevlåda

• Gå in på www.skatteverket.se/digitalbrevlada

 

• Se till att du har anmält ett bankkonto för skatteåterbäring via Skatteverket. Annars kommer inga pengar automatiskt. Det går tre, fyra dagar innan bankkontot är registrerat hos Skatteverket.

 

• Följ sedan anvisningarna för att registrera din digitala brevlåda. Det finns fyra digitala brevlådor du kan välja mellan. Du behöver ett bank–id för att genomföra registreringen och kunna logga in i din digitala brevlåda. När du får post i brevlådan skickas en sms–avisering till det mobilnummer du angett och din e–postadress. Det är till brevlådan som Skatteverket skickar din deklaration i form av en pdf.

 

• Med en digital brevlåda får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt, post som annars hade skickats hem till dig i brev.

Men samtidigt bör du inte falla alltför snabbt för frestelsen att "trycka igenom" deklarationen utan att först ha kollat noga om det inte finns avdrag som du kanske är berättigad till i deklarationen.

Håller du fast vid den gamla pappersvarianten i deklarationen 2019 får du räkna med att skatteåterbäringen kommer först i augusti. Foto: Anders Wiklund /TT NYHETSBYRÅN

Skatteverket har slagit fast de viktigaste datumen för deklarationen 2019 och när skatteåterbäringen/överskjutande skatt ska betalas ut. Och vill du ha pengarna tidigt är det viktigt att du e-deklarerar utan några förändringar senast den 2 april och inte skjuter upp det några dagar efter detta datum. För då måste du vänta på skatteåterbäringen.

Skatteåterbäringen 2019 innan påsk

Och i år kan du som är snabb få din eventuella skatteåterbäring redan en vecka innan påsk.

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Här är alla viktiga datum för 2019 års deklaration och skatteåterbäringen:

12 februari. Fyllnadsinbetalning av kvarskatt/restskatt över 30 000 kronor. Ränta på belopp över 30 000 kronor börjar räknas från och med den 13 februari 2019.

28 februari. Sista dag att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen utskickat digitalt. 

7-8 mars. Den digitala deklarationen skickas ut till de som är anslutna till digital brevlåda.

12 mars. Om du fick ditt slutskattebesked i december och drabbades av restskatt ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

19 mars. Den digitala deklarationen öppnar. App, e-tjänst, telefon och sms.

2 april. Sista dag att godkänna deklarationen digitalt, utan ändringar eller tillägg, för att få skattepengar i april.

9 april. Skatteåterbäringen betalas ut mellan den 9 och 12 april för dig som inte gjort några ändringar eller tillägg i deklarationen.

15 april. Pappersdeklarationerna ska vara utskickade.

2 maj. Sista dag att deklarera. Senast vid midnatt ska deklarationen vara inne, annars riskerar du att straffas med förseningsavgift om du  inte har begärt anstånd. I år gör Skatteverket inte om dundertabben från förra året när man tog bort alla brevlådor för de som lämnade pappersdeklaration. I år kommer det att finns brevlådor vid vissa utvalda skattekontor.

4-7 juni. Skatteåterbäring för de som får slutskattebeskedet  i juni.

15 juni. Omkring detta datum skickas de första besluten om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och har skaffat digital brevlåda.

2 juli. I början av juli skickas beslut om fastighetstaxering ut via posten till dig som är fastighetsägare och inte har digital brevlåda. Det gäller fastighetsdeklarationen 2019.

6-9 augusti. en del av de som deklarerar på papper får sina skattepengar i augusti. Andra har redan fått det i juni.

1 november. Fastighetsdeklaration till 2020 års fastighetstaxering av alla lantbruk ska vara lämnad.

12 november. Om du fick ditt slutskattebesked i augusti med restskatt, ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

3-6 december. Skatteåterbäring för alla som inte fått den tidigare, bland annat pappersdeklaranter som gjort ändringar i deklarationen.

12 december. Om du fick ditt slutskattebesked i september med restskatt måste din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

 

LÄS OCKSÅ: Röda dagar 2019 - så maxar du ledigheten

 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!