”Vi ger aldrig skatteåterbäring via e-post”, säger Ylva Vesterlund på Skatteverket och varnar för att öppna bluffmejlen.”Vi ger aldrig skatteåterbäring via e-post”, säger Ylva Vesterlund på Skatteverket och varnar för att öppna bluffmejlen.
”Vi ger aldrig skatteåterbäring via e-post”, säger Ylva Vesterlund på Skatteverket och varnar för att öppna bluffmejlen.
Så här ser mejlet ut som gått ut brett till svenskar.Så här ser mejlet ut som gått ut brett till svenskar.
Så här ser mejlet ut som gått ut brett till svenskar.
Så här ser mejlet ut när man klickat på det. Man ombeds fylla i sina personuppgifter och bankkonto. Varning för att göra detta.Så här ser mejlet ut när man klickat på det. Man ombeds fylla i sina personuppgifter och bankkonto. Varning för att göra detta.
Så här ser mejlet ut när man klickat på det. Man ombeds fylla i sina personuppgifter och bankkonto. Varning för att göra detta.

Skatteverket varnar för bluffmejl om återbäring

Publicerad

Ett mejl med löfte om skatteåterbäring cirkulerar en månad innan över tre miljoner svenskar får sina skattepengar.

Nu varnar Skatteverket för att öppna det.

– Vi ger aldrig skatteåterbäring via vanlig e-post, säger Ylva Vesterlund, pressekreterare vid myndigheten.

Bluffmejl som ser ut att kunna vara från Skatteverket cirkulerar hela året – och särskilt i deklarationstider.

Nu är ett nytt bluffmejl i omlopp, med avsändaren "skatt@sso-skatterverket.se", med rubriken "Få skatteåterbäring". I mejlet skriver man:

"Efter de senaste årliga beräkningarna av din skattemässiga verksamhet har vi bestämt oss för att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på:" – och sedan en summa.

Löfte om pengar från Skatteverket

Man ombeds fylla i ett formulär och uppge sitt bankkonto senast den 20 maj. Klickar man vidare på länken i mejlet dyker det upp ett formulär som ser ut att ligga på Skatteverkets riktiga hemsida.

Men Skatteverket varnar för att gå på bluffen.

– Vi skickar inte e-post på det sättet överhuvudtaget till medborgare. När vi kommunicerar gör vi det via en säker, digital brevlåda, säger Ylva Vesterlund vid myndigheten.

 

LÄS MER: Sveriges deklaranter satte digitalt rekord 

 

Skatteverket ger heller aldrig ut skatteåterbäring via vanlig e-post.

– Det här är ett problem som förekommer, tyvärr. Särskilt under deklarationstider men det snurrar lite hela året, säger Ylva Vesterlund.

På sin hemsida har Skatteverket generell information om hur man ska agera:

• Klicka inte på länkar

• Öppna inte bilagor

• Svara inte på meddelandet

• Radera helst meddelandet

Uppge inte kontonummer

Man ska heller aldrig uppge sitt kontonummer. 

Skatteverket får ofta tips om liknande bluffmejl. Myndigheten råder alla som drabbas av bedrägeri att kontakta polisen.

 

LÄS MER: 600 000 får tillbaka på skatten redan i morgon

 

– Men vi hoppas att folk har lärt sig, det här dyker upp varje år, säger Ylva Vesterlund.

Alla privatpersoner skulle ha deklarerat klart den 2 maj. Den som gjorde det kan få sina pengar innan midsommar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen