Skatteverket storsatsar för att få bukt med digitala inkomster som är skattepliktiga – men som nu riskerar gå under radarn.Skatteverket storsatsar för att få bukt med digitala inkomster som är skattepliktiga – men som nu riskerar gå under radarn.
Skatteverket storsatsar för att få bukt med digitala inkomster som är skattepliktiga – men som nu riskerar gå under radarn.
"De absolut flesta vill göra rätt för sig men en del har en okunskap", säger Henrik Kisterud på Skatteverket. Foto: Skatteverket"De absolut flesta vill göra rätt för sig men en del har en okunskap", säger Henrik Kisterud på Skatteverket. Foto: Skatteverket
"De absolut flesta vill göra rätt för sig men en del har en okunskap", säger Henrik Kisterud på Skatteverket. Foto: Skatteverket
Foto: ALEX HOFFORD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: ALEX HOFFORD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ALEX HOFFORD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Skatteverket slår till mot bitcoin-handeln

Publicerad

Nu ska Skatteverket ta i med hårdhandskarna mot dem som handlar med kryptovalutor.

Det ses inte som en valuta – utan som en tillgång.

– Har man gjort vinster eller förluster ska man deklarera det, säger Henrik Kisterud på Skatteverket.

Skatteverket fortsätter sin satsning på kontroller inom den "digitala ekonomin". Det innebär att myndigheten försöker spåra privatepersoners och företags digitala inkomster – som i regel är skattepliktiga.

Det kan handla om bloggar och influencer som får förmåner, om privatpersoner eller företag som driver webbhandel, om intäkter via onlinespel eller om kryptovalutor som exempelvis bitcoin.

– Kryptovalutor är inte en valuta utan en tillgång, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare på skatteavdelningen på Skatteverket.

 

LÄS MER: 11 frågor och svar om valutan bitcoin 

 

Skatteverket granskar handel med bitcoin

Myndigheten jobbar efter devisen att det inta ska finnas några "kontrollfria zoner". Inget intäktsområde ska komma undan.

– Inkomster man får från internet är oftast inte skattefria, säger Henrik Kisterud.

Ett fokusområde för Skatteverket under 2018 är just kryptovalutor.

– Under 2017 har vi påbörjat arbetet och vi är nu inne i en utvecklingsfas där vi lär oss hur vi ska kontrollera det här. Det är en utmaning, säger Henrik Kisterud.

Han fortsätter:

– Men vi har en möjlighet att genomföra vissa kontroller. Det handlar om att samla information om vilka som handlar med kryptovalutor på olika sätt.

 

LÄS MER: Sparekonomen jämför bitcoin med Solvalla 

 

Skatteverket: "Eget ansvar"

Exakt hur kontrollerna görs vill han inte gå in på. Men för Skatteverket är det viktigt att handel med kryptovalutor "inte blir ett område som går under radarn helt och hållet".

– Har man gjort vinster eller förluster ska man deklarera det. Någon kanske tycker att det är komplicerade regler men kryptovaluta är en tillgång precis som aktier eller värdepapper, säger Henrik Kisterud.

Ett av problemen är att Skatteverket inte får in kontrolluppgifter från denna typ av handel. Men då har alla som är skattepliktiga i Sverige en skyldighet att själva deklarera sina inkomster, vinster och förluster.

- När det inte finns kontrolluppgifter bygger det mycket på eget ansvar men det är en utmaning att få ut det budskapet, säger Henrik Kisterud.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen