Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skatteverket ringdes ner efter miljonmiss

Så här såg det ut för 160 000 företagare, något som fick några att sätta kaffet i vrångstrupen. Foto: Privat

En slutskatt på 8,6 miljoner kronor?!

Avanzas sparekonom Claes Hemberg kunde inte tro sina ögon när han läste brevet från Skattemyndigheten.

Och han var inte ensam.

160 000 företagare fick samma utskick och skatteverket var nedringt under måndagen och tisdagen.

– Vi borde ha varit tydligare med att det var ett räkneexempel, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på skatteverket.

Det var i går som brevet från skatteverket damp ner i brevlådan. Och många satte nog kaffet i vrångstrupen när de skummade innehållet.

I en tabell under rubriken "Vad ska jag betala?" på baksidan av brevet står det att den sluggiltiga skatten för 2012 är 9,2 miljoner kronor. Tabellen avslutas med orden "Summa att betala" följt av beloppet 8,6 miljoner kronor.

Var räkneexempel

Brevet handlade i grunden om att skatteverket felberäknat den ränta som företagare med kvarskatt ska betala. För att inte drabbas av en allt för hög straffränta uppmuntrades de därför göra en kontrollberäkning.

Claes Hemberg. Foto: Foto: Anders Wiklund / Scanpix För att illustrera detta lade skatteverket till ett räkneexempel på brevets baksida. Enda indikationen på detta var de sparsmakade orden "Exempel: se baksidan" längt ner i vanlig textstorlek på brevets framsida.

Svårt att sova

Även rutinerade proffs som nätbanken Avanzas sparekonom Claes Hemberg lurades av tabellen.

– Jag öppnade kuvertet strax innan jag skulle lägga mig och vände fort till andra sidan. Sedan tänkte jag "8,6 miljoner i skatt" - det är ju helt galet. Man är inte van vid att skatteverket har fel, säger Claes Hemberg.

Imorse satt han i telefonkö i 25 minuter för att ta reda på vad det rörde sig om.

– Det var ju ett missförstånd så klart. Men jag tycker inte man ska kunna missförstå skatteverket. Är det ett räkneexempel ska det framgå tydligt med stora röda bokstäver, säger Hemberg som fick brevet då han tidigare drivit egen firma.

Ber om ursäkt

Hemberg har inte ensam om att stressa upp sig över brevet. Enligt skatteverket gick brevet ut till cirka 160 000 småföretagare. Och många hörde av sig och var oroliga.

– Vi har tagit emot många samtal i dag. Men vi har gått ut och förtydligat att detta bara är ett räkneexempel på vår hemsida och genom en inspelad röst på skatteupplysningens telefontjänst, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på skatteverkets produktionsavdelning.

I efterhand är hon självkritisk.

– Vi borde ha haft en banderoll över tabellen är det stod "exempel", medger hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!