Skatteverkets e-tjänster låg nere vid lunchtid på måndagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENSkatteverkets e-tjänster låg nere vid lunchtid på måndagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Skatteverkets e-tjänster låg nere vid lunchtid på måndagen.  Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
"Just nu har vi tyvärr tekniska problem med flera av våra system. Vi arbetar med att lösa problemen", skriver Skatteverket och skriver att moms- och arbetsgivardeklarationer därför kommer att kunna lämnas in fram till torsdag. Foto: Skatteverket/Skärmavbild"Just nu har vi tyvärr tekniska problem med flera av våra system. Vi arbetar med att lösa problemen", skriver Skatteverket och skriver att moms- och arbetsgivardeklarationer därför kommer att kunna lämnas in fram till torsdag. Foto: Skatteverket/Skärmavbild
"Just nu har vi tyvärr tekniska problem med flera av våra system. Vi arbetar med att lösa problemen", skriver Skatteverket och skriver att moms- och arbetsgivardeklarationer därför kommer att kunna lämnas in fram till torsdag.  Foto: Skatteverket/Skärmavbild

Skatteverket larmar om tekniskt haveri på sajten

Publicerad
Uppdaterad

Skatteverkets e-tjänster låg nere vid lunchtid på måndagen. 

På grund av de tekniska problemen har deadline för moms- och arbetsgivardeklaration skjutits fram till onsdag, den 14 mars. 

– Vår målsättning är att det här ska vara löst när Sverige vaknar i morgon, säger Peter Carlson, chef för IT-produktion hos Skatteverket. 

Under måndagen lade Skatteverket upp felmeddelandet på sin hemsida: 

"Just nu har vi tyvärr tekniska problem med flera av våra system. Vi arbetar med att lösa problemen", skriver Skatteverket och berättar att moms- och arbetsgivardeklaration därför kommer att kunna lämnas in till och med onsdag den 14 mars.  

"Just nu är det tekniska problem med Skatteverkets e-tjänster. Därför går det att lämna moms- och arbetsgivardeklaration till och med den 14 mars. 

LÄS MER: 80 000 Swedbank-kunder kan ha fel i deklarationen

IT-chef: "Ganska många av mina medarbetare jobbar med detta"

Under sen måndagseftermiddag så talar Expressen med Peter Carlson, Skatteverkets chef för IT-produktion. 

– Det jag kan säga är att ganska många av mina medarbetare jobbar med detta och vår målsättning är att det här ska vara löst när Sverige vaknar i morgon, säger han. 

Bakgrunden till problemen, och tidigare driftstörningar inom e-tjänsterna, är det pågående förändringsarbetet av Skatteverkets digitala infrastruktur som pågår sedan ett och ett halvt år tillbaka. 

– Till och från har vi en ganska komplex driftssituation. Men det här är förändringar som vi är tvungna att genomföra eftersom vår befintliga infrastruktur har varit gammal, och vi har behövt lyfta den till en helt ny nivå, säger Peter Carlson. 

LÄS MER: Så kan du bli snuvad på pengar när du deklarerar

Godkänn fram till den 28 mars och få återbäring den 5-6 april

Moms- och arbetsgivardeklarationen skulle annars vara inlämnad i dag, måndag. 

I torsdags och i fredags förra veckan skickades deklarationsblanketter ut till svenska skattebetalare som har digitala brevlådor och deklarerar man senast den 28 mars så får man tillbaka återbäringen till den 5 eller 6 april. 

De intensiva deklarationsveckornas hets lockar fram penningstinna bedragare. I förra veckan skrev Expressen om hur de försöker locka av skattebetalare kortinformation genom att utge sig jobba åt Skatteverket. 

LÄS MER: Nya bluffmejl lockar med skatteåterbäring

Bedragare säger sig ringa från Skatteverket – Joakim drabbades

En av de drabbade är Joakim Lindroth. Han fick ett mejl som såg ut att komma från Skatteverket där det stod att han skulle få pengar tillbaka. 

Men han anade direkt onåd, eftersom han tidigare sett i sin digitala brevlåda – dit myndighetsmejl skickas – att så inte var fallet.

– Jag fick min deklaration i går och där stod att jag skulle betala mera, inte få tillbaka skatt, sedan stod det längst ner i mejlet att man inte ska kontakta Skatteverket i ärendet. Så jag tänkte direkt att det var bluff, säger Joakim Lindroth.   

Texten uppdateras. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen