Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skatteverket larmar om tekniskt haveri på sajten

Skatteverkets e-tjänster låg nere vid lunchtid på måndagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
"Just nu har vi tyvärr tekniska problem med flera av våra system. Vi arbetar med att lösa problemen", skriver Skatteverket och skriver att moms- och arbetsgivardeklarationer därför kommer att kunna lämnas in fram till torsdag. Foto: Skatteverket/Skärmavbild

Skatteverkets e-tjänster låg nere vid lunchtid på måndagen. 

På grund av de tekniska problemen har deadline för moms- och arbetsgivardeklaration skjutits fram till onsdag, den 14 mars. 

– Vår målsättning är att det här ska vara löst när Sverige vaknar i morgon, säger Peter Carlson, chef för IT-produktion hos Skatteverket. 

Under måndagen lade Skatteverket upp felmeddelandet på sin hemsida: 

"Just nu har vi tyvärr tekniska problem med flera av våra system. Vi arbetar med att lösa problemen", skriver Skatteverket och berättar att moms- och arbetsgivardeklaration därför kommer att kunna lämnas in till och med onsdag den 14 mars.  

"Just nu är det tekniska problem med Skatteverkets e-tjänster. Därför går det att lämna moms- och arbetsgivardeklaration till och med den 14 mars. 

LÄS MER: 80 000 Swedbank-kunder kan ha fel i deklarationen

IT-chef: "Ganska många av mina medarbetare jobbar med detta"

Under sen måndagseftermiddag så talar Expressen med Peter Carlson, Skatteverkets chef för IT-produktion. 

– Det jag kan säga är att ganska många av mina medarbetare jobbar med detta och vår målsättning är att det här ska vara löst när Sverige vaknar i morgon, säger han. 

Bakgrunden till problemen, och tidigare driftstörningar inom e-tjänsterna, är det pågående förändringsarbetet av Skatteverkets digitala infrastruktur som pågår sedan ett och ett halvt år tillbaka. 

– Till och från har vi en ganska komplex driftssituation. Men det här är förändringar som vi är tvungna att genomföra eftersom vår befintliga infrastruktur har varit gammal, och vi har behövt lyfta den till en helt ny nivå, säger Peter Carlson. 

LÄS MER: Så kan du bli snuvad på pengar när du deklarerar

Godkänn fram till den 28 mars och få återbäring den 5-6 april

Moms- och arbetsgivardeklarationen skulle annars vara inlämnad i dag, måndag. 

I torsdags och i fredags förra veckan skickades deklarationsblanketter ut till svenska skattebetalare som har digitala brevlådor och deklarerar man senast den 28 mars så får man tillbaka återbäringen till den 5 eller 6 april. 

De intensiva deklarationsveckornas hets lockar fram penningstinna bedragare. I förra veckan skrev Expressen om hur de försöker locka av skattebetalare kortinformation genom att utge sig jobba åt Skatteverket. 

LÄS MER: Nya bluffmejl lockar med skatteåterbäring

Bedragare säger sig ringa från Skatteverket – Joakim drabbades

En av de drabbade är Joakim Lindroth. Han fick ett mejl som såg ut att komma från Skatteverket där det stod att han skulle få pengar tillbaka. 

Men han anade direkt onåd, eftersom han tidigare sett i sin digitala brevlåda – dit myndighetsmejl skickas – att så inte var fallet.

– Jag fick min deklaration i går och där stod att jag skulle betala mera, inte få tillbaka skatt, sedan stod det längst ner i mejlet att man inte ska kontakta Skatteverket i ärendet. Så jag tänkte direkt att det var bluff, säger Joakim Lindroth.   

Texten uppdateras. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!