Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatterna som kan komma att höjas

Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna.

Partierna i regeringsöverenskommelsen ska börja diskutera en skattereform.

Nu varnar organisationen Skattebetalarna för att det kan slå hårt mot både privatpersoner och näringsliv.

– Det kommer bli tuffa diskussioner mellan partierna och osäkerhetsmomentet sänder signaler som skapar oro, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna som arbetar för lägre skatter.

Sofia Linder om tänkbara höjda eller nya skatter:

Fastighetsskatt

– I en större skatteöversyn skulle det mycket väl kunna bli att den gamla fastighetsskatten dyker upp igen. Det finns en del inom S som talat varmt om detta och man är starkt påhejade av V. Det skulle innebära chockhöjd skatt för en majoritet av landets hushåll och skaka om bostadsmarknaden rejält. Liberalerna har dessutom uttalat att de kan tänka sig en högre fastighetsavgift.

Arvs- och gåvoskatt och förmögenhetsskatt

– Gamla skadliga skatter som riskerar att komma tillbaka. Påverkar inte bara individer utan även många småföretag när det gäller att göra generationsskifte och liknande. Den påverkar även investeringar i näringslivet.

 

Bankskatt

– Magdalena Andersson har sagt att hon gärna ser höjda kapitalskatter och då även en höjd beskattning på finanssektorn så det finns risk för en ny form av bankskatt. Förra gången regeringen ville införa en bankskatt bidrog det till att Nordea flyttade sitt huvudkontor.

Momsen

– Den kan komma att höjs. I dag finns olika nivåer, antingen går man in och petar i olika skattesatser eller så kan det bli en generell höjning för alla.

Bensinskatt

– M/KD:s frysning av överindexeringen av bensinskatten vid den årliga omräkningen stoppas. Det finns stor risk för ytterligare höjningar.

Elskatt

– Finns stor risk för höjning.

Kemikalieskatt som även innefattar kläder och skor

– Förutom att den ska höjas föreslår regeringen att den ska utvidgas till kläder och skor.

Kilometerskatt på tunga fordon

– Under den mandatperiod som varit diskuterades en kilometerskatt för tunga fordon men då hände ingenting. Den kommer säkerligen komma upp på bordet igen.

Kilometerskatt på personbilar

– Det finns även risk att man inför en kilometerskatt för privatbilar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!