Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatterna kan höjas – på grund av regeringskrisen

Regeringskrisen kan slå hårt mot småkommunerna, enligt Lena Micko, ordförande Sveriges Kommuner och Landsting.Foto: VILHELM STOKSTAD / TT
Bosse Henriksson (M), oppositionsborgarråd på Hammarö.

Kommunerna och landstingen lovades fem miljarder extra i statsbidrag 2019.

Men regeringskrisen sätter stopp för bidraget – och i stället kan kommunerna tvingas till skattehöjningar.

– Det är en klar förlust för oss, säger Lena Micko, ordförande Sveriges Kommuner och Landsting.

Sverige väntar fortfarande på sin nya regering, och enligt riktlinjerna ser övergångsregeringens budget likadan ut som den för 2018. Den stora satsningen är den sänkta pensionärsskatten, som alla partier kunde enas om.

De fem "välfärdsmiljarder" som utlovades till kommunerna och landstingen har strukits från budgeten, vilket skapar problem när kommunerna nu ska planera sitt 2019.

– Kortsiktigt har kommun och landsting räknat med att de här pengarna ska komma, så det blir besvär nu när de ska lägga fram sin egen budget. Man får komma ihåg att vi förväntat oss att regeringsfrågan ska vara löst nu, och en ny regering måste fatta ett beslut om bidraget, säger Lena Micko.

 

LÄS MER: Sänkt skatt för pensionärerna i budgeten 

 

Nästa regering kan justera budgeten, och har alltså möjlighet att lägga tillbaka de utlovade välfärdsmiljarderna. Men i dag har inte alla kommuner råd att chansa på att pengarna kommer. I stället kan de tvingas till skattehöjningar för att täcka upp för det uteblivna bidraget.

– Genomgående kan det drabba kommuner som har det tufft sedan tidigare, där det kanske fattas pengar och där man har stora behov inom äldreomsorg och skola, säger Lena Micko.

Utesluter inte skattehöjning

Främst är det i de små kommunerna som det indragna bidraget riskerar att slå kraftigt – något som bekräftas av Bosse Henriksson, moderat oppositionsborgarråd i den lilla kommunen Hammarö söder om Karlstad.

Kommunen växer, med stora planerade investeringar inom skola, bostäder och äldreomsorg. Här fyller statsbidraget en viktig funktion – och är ett stort skäl till att Hammarö nu tvingas göra besparingar.

– Vi vet inte hur stora pengar det kommer bli, om det blir några över huvud taget. Därför gör vi nu sparåtgärder för att inte hamna i ett akut läge, säger Bosse Henriksson.

Han utesluter inte risken för framtida skattehöjningar på Hammarö.

"Skulle vi inte få pengarna så får vi problem"

– Allting kom på en gång. Skattehöjning kan bli en konsekvens i framtiden om vi inte får in de bidrag som vi tänkt oss. Statsbidraget har stor påverkan på antalet lärare, barnstorlek i skolan och förskolan. Det är ett viktigt styrinstrument från staten.

 

LÄS MER: Regeringskrisen hindrar höjda vab-ersättningen 

 

Enligt Lena Micko på Sveriges Kommuner och Landsting kan de försvunna miljarderna komma att märkas av i både skola och äldreomsorg, där det finns stora behov runt om i landet.

– Men det beror på när man kan fatta beslut om en ny budget. Naturligtvis blir det konsekvenser. I kommunerna är det en osäkerhet om läget, om vad som gäller i vårt land. Skulle vi inte få pengarna så får vi problem, säger Lena Micko.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!