Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skatten sänks för 1,4 miljoner pensionärer

– Våra pensionärer är värda den här respekten, säger statsminister Stefan Löfven. Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN
Finansminister Magdalena Andersson var med och presenterade det nya förslaget. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Pensionärsskatten har varit en het potatis för regeringen Stefan Löfven och kritiken högljudd om att man svikit vallöftet mot de äldre.

Nu meddelar regeringen att man sänker skatten för ytterligare 1,4 miljoner pensionärer.

- Våra pensionärer är värda den här respekten, säger statsminister Stefan Löfven.

I januari förra årets sänktes skatten för ålderspensionärer, men inte för alla.

En rapport från Skattebetalarnas förening visade att sänkningen inte alls berörde "1,3 miljoner personer över 65 år med inkomster upp till 20 000 kronor i  månaden”, som det lät och såg ut i regeringens höstbudget.

Ungefär 200 000 pensionärer med en pension på mellan drygt 17 000 och 20 000 kronor i månaden gick inte bara miste om sänkningen, de fick i stället en knapp skattehöjning, och totalsiffran landade på snarare 1,1 miljoner.

 

LÄS MER: Stefan Löfven sänker pensionärsskatten

 

Kritiken har varit högljudd mot regeringen om sviket vallöfte och blev inte mindre efter uppgifterna om att var femte person över 65 år i Sverige lever på en inkomst under EU:s "fattigdomsgräns".

– Vi har sedan dag ett fokuserat på att pressa tillbaka arbetslösheten. Nu har det vänt och vi har ett överskott i finanserna.

– Äldre svenskar är en avgörande del av den här regeringens samhällsbygge, sa Stefan Löfven när han på torsdagen tillsammans med finansminister Magdalena Andersson och biträdande finansminister Per Bolund presenterade sitt nya drag för att stärka oddsen hos en väljarkår där var fjärde röstande är en pensionär.

1,4 miljoner berörs

Enligt regeringens nya giv berörs 1,4 miljoner svenskar av skattesänkningen och innebär att en kvinnlig pensionär med en medianpension på 14 000 kronor får 195 kronor mindre skatt att betala i månaden. För medianpensionen för män (19 000 kronor) blir sänkningen 134 kronor.

- För en genomsnittlig kvinnlig pensionär har vi nu slopat löneklyftan helt, säger Magdalena Andersson som menar att sänkningen som börjar att gälla 2018 är ytterligare ett steg för att täppa igen klyftan som skapades av och blev kvar efter borgligt styre.

Alliansen genomförde jobbskatteavdrag

Alliansregeringen genomförde det så kallade jobbskatteavdraget med riktade skattesänkningar till de som jobbar med kontentan att pensionärer sedan 2007 betalar högre skatt än den som lyfter lön.

Den rödgröna regeringen försökte hösten 2014 att minska gapet, men då röstades budgeten ned av de borgerliga med stöd av SD och vallöftet om att sänka skatten för pensionärer blev uppskjutet till 2016.

- Vi är intresserade av att sluta den här klyftan helt i takt med att statsfinanserna ökar, säger Magdalena Andersson som också påpekade att man har höjt bostadstillägget för pensionärer och höjt tandvårdsbidraget för den här gruppen.

Nyheten presenterades taktiskt i PRO:s lokaler i Järfälla utanför Stockholm där en glad samling pensionärer avbröts sitt bridgespelade och bjöd den representerade regeringen och församlade presskåren, på körsång.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!