Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sänkt skatt på ISK – så mycket tjänar du

Det blir lite mindre att betala i skatt för det som sparar på Isk från nästa år.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Isk har blivit populärt bland småsparare i de flesta banker.

Glad nyhet för småsparare: Skatten på ISK sänks nästa år.

Sänkningen hänger ihop med att statslåneräntan är lägre än för ett år sedan, uppger Dagens Industri. 

Så mycket kan du tjäna på lägre skatten.

Sparare som öppnat ett så kallat Investeringssparkonto, ISK, betalar en schablonskatt i stället för att varje vinst på affärer med aktier och fonder ska beskattas.

I dag är skatten på ISK 0,453 procent av pengarna man har stående på kontot, kapitalunderlaget.

Men efter en justering sänks skatten till 0,375 procent nästa år. Det är ingen jättesänkning och motsvarar, om avkastningen varit noll, cirka 400 kronor om man har 500 000 på kontot och därefter sätter in 2 000 kronor på kontot varje månad under 2020. Detta enligt Di:s beräkningar.

C: Vi är fortfarande kritiska

Skatten på ISK höjdes 2018 enligt en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Den låg tidigare på 20 procent men gick då upp till 25.

Den nuvarande regeringens bundsförvanter Centerpartiet och Liberalerna var emot höjningen, men har inte direkt tagit strid om den efter januariöverenskommelsen.

– Vi var kritiska och är fortfarande kritiska till höjningen. Men jag tror att ISK-beskattningen kommer att vara en av de saker man tittar på inom ramen för den bredare skatteöversyn som ska ske under mandatperioden, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet till di.se.


NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!