Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatteexpert: Jan Guillou chanslös mot Skatteverket

I skrivarbostaden. Jan Guillou har krävts på 360 000 i katt och skattetillägg, vilket är helt fel, hävdar han.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Sofia Linder, chefekonom Skattebetalarna.Foto: Magnus Glans / Magnus Glans, 2017
Skatteverket menar att Guillou ska förmånsbeskattas för skrivarstugan i Roslagen.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Erik Wiger, jurist, skattebetalarna.Foto: Magnus Glans

Jan Guillou tvistar med Skatteverket om förmånsskatten på hans författarbostad. Han krävs på 360 000.

Guillou bestrider och ska driva sitt fall vidare i domstol.

Men där har han inte en chans – enligt Skattebetalarna.

– Skatteverket har ett ovanligt starkt case, säger Erik Wiger, skattejurist hos organisationen.

Bakgrunden är att Jan Guillou, som Expressen tidigare rapporterat, riskerar en skattesmäll på 360 000 kronor.

Skatteverket har granskat författarens deklarationer för 2017 och 2018 och kommit fram till att huset på Barkö i Roslagen, Guillous skrivarstuga, ska tas upp som beskattningsbar förmån.

Guillou gick till motattack både i artikeln i Expressen och i sin egen kolumn i Aftonbladet.

Jan Guillous bolags hus på Barkö som Skattemyndigheten vill beskatta som förmån.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jan Guillou: En förolämpning

Han beskriver Skatteverkets agerande som en ”gränslös förolämpning”. Guillou arbetar hårt i sin författarbostad, hävdar han och bestrider att den ska beskattas som förmån.

Guillou ska överklaga Skatteverkets beslut.

– Detta kommer jag att vinna i förvaltningsdomstolarna. Men det kommer att ta flera år och under tiden ska jag ligga ute med pengarna, har Guillou sagt till Expressen.

Detta liksom vad författaren skrev i sin egna kolumn uppmärksammades av Skattebetalarna.

– Vi skattejurister jobbar dagligen med den här typen av skattefrågor. Vi reagerade på vad Guillou skrev i sin krönika, tyckte att ärendet var intressant och begärde därför ut beslutet. Och nu konstaterar vi att Skatteverket har ett ovanligt starkt case, säger Erik Wiger.

Erik Wiger och Magnus Bodö, skattejurister på Skattebetalarna som skrivit en artikel om Guillous fall på Skattebetarnas hemsida, tror att författaren får det tufft att övertyga domstolarna att bolagets skrivarstuga inte går att använda som bostad, utan bara duger till att använda som arbetsplats.

– Det är en avsevärd pedagogisk utmaning när huset är på 174 kvadratmeter och innehåller kök, badrum, sovrum, sällskapsytor, garage samt inventarier, möbler, konstföremål med mera för miljontals kronor, säger Wiger. Han fortsätter:

– Enligt beslutet har bolaget dessutom betalat badrumsrenovering och försäkringspremie för en fastighet som bolaget inte äger, den ägs av Jan Guillou. Att övertyga domstolarna om att detta inte ger upphov till någon förmån blir svårt.

Slipper ligga ute med pengarna

Skattejuristerna kan dock lämna det lugnande beskedet till Jan Guillou att han inte behöver punga ut med skattetillägget i väntan på avgörande i förvaltningsdomstolarna, vilket han befarat.

– Man har en ovillkorlig rätt till anstånd med skattetillägg tills förvaltningsrätten avgjort målet, uppger Wiger.

Expressen har sökt Jan Guillou.

Hans hustru och kompanjon, förläggaren Ann-Marie Skarp, hälsar att författaren har sett Skattebetalarnas artikel, men att han inte har någon kommentar till den.

TV: Guillou om sexövergreppen i kultureliten 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!