Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Detaljen avgör när pengarna kommer: Sista chansen i dag

– Över 2,5 miljoner som har i dag registrerat digital brevlåda, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Foto: Skatteverket
Pappersdeklaratioen för 2018 måste vara inlämnad senast de 2 maj vid midnatt. Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET

Skatteåterbäringen kan fortfarande komma direkt efter påsk även du missat  den viktigaste detaljen – att informera Skatteverket om ditt bankkonto.

Men det brådskar. Senast vid i dag måste du ha angett ditt konto hos Skattverket för att få din skatteåterbäring.

– Den som har missat detta har hela dagen på sig, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

 

En miljon svenskar har redan e-deklarerat för inkomståret 2017.

– 707 000 deklarerade under första dagen. Det är 150 000 fler än förra året, säger Anna Sjöberg på Skatteverket.

Fortfarande är det den 28 mars som är sista dag för att registrera sig för digital brevlåda Men det räcker inte med det. Du måste också ange hos Skatteverket ditt bankkonto om du inte redan har gjort det och det går inte att ange någon annans konto. Det måste vara ett konto som är knutet till dig. Och för att få eventuell skatteåterbäring direkt efter påskhelgen får du inte göra några ändringar eller tillägg i  deklarationen.

 

Registrera bankkonto hos Skatteverket

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om digital brevlåda 

De flesta har sannolikt angett sitt konto - men det finns fortfarande många som inte har gjort detta. Och i dag fredagen den 23 mars måste det ske om du ska ha chansen att få din skatteåterbäring omedelbart  efter påskhelgen.

Hur gör jag då för att få skatteåterbäringen? 

Du går in på ditt skattekonto hos Skatteverket via e-tjänsten och kollar om du redan har angett ditt konto. Kanske har du bytt bank, då måste du ange ditt nya konto. Men du behöver inte godkänna din deklaration i dag utan kan lugnt gå igenom den och godkänna. senast onsdagen den 28 mars.

Varför behöver då Skatteverket ha ditt bankkontonummer senaste i dag? 

Orsaken är att myndigheten och din bank behöver några dagar på sig för kontroll av kontonumret och att det verkligen är ditt. 

– Över 2,5 miljoner som har i dag registrerat digital brevlåda, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

En miljon har redan deklarera

Och svenska folket är snabba med att e-deklarera. Närmare en miljon har redan gjort det sedan den 20 mars då deklarationstjänsten öppnade.

LÄS OCKSÅ: Alla viktiga datum för din deklaration 2018

Andra viktiga datum för deklarationen:

• Anstånd med att lämna deklarationen.  Om du har ett godtagbart skäl för att deklarera senare än den 2 maj, kan du ansöka via Mina sidor om anstånd med att lämna deklarationen. Du kan söka om anstånd fram till den 2 maj, men Skatteverket rekommenderar att söka i god tid. Behöver du ännu längre tid på dig för att göra deklarationen måste du ansöka via en speciell blankett hos Skatteverket. 

• 5-6 april. Skatteåterbäring direkt efter påsk för alla med digital brevlåda som godkänt sin deklaration i appen eller e-tjänsten utan att ändra eller lägga till något. Om du har gjort ändringar får du vänta till tidigast i början av juni för att få eventuell skatteåterbäring.

Slutskattebeskedet skickas också ut till alla som inte gjort några ändringar.

• 2 maj. Sista dagen att skicka in inkomstdeklarationen för inkomståret 2017.  Senast vid midnatt ska deklarationen vara inne. Har du redan e-deklarerat eller använt Skatteverkets app behöver du inte bry dig om detta datum.

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!