Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska mirakel-byn självförsörjande på el

Helene, tillsammans med sönerna Sam, 18, till vänster och Set, 16, till höger.
Foto: Privat

I den lilla byn Simris på Österlen pågår ett banbrytande projekt – som kan visa framtiden för lokalproducerad, förnybar elförsörjning. 

Samhället har världens ögon på sig. 

– Det här borde alla som kan hänga på och minska uttagen av de ändliga resurserna, säger Helen Törnblom, 58, en av de Simrisbor som fått solceller installerade på taket.

Kvällsposten har tidigare berättat om det unika experimentet som sedan ett år tillbaka pågår i det lilla samhället Simris, med 150 hushåll, strax väster om Simrishamn på Österlen. 

Genom ett privatägt vindkraftverk och ett fält med solcellspaneler genomför energibolaget Eon testet som kan visa sig vara framtiden för lokalproducerad, förnybar elförsörjning. 

– Det var en man med en mission som startade föreningen som byggde solcellerna. Här fanns allt redan redan i gång, så Eon hyrde anläggningen, berättar Helen Törnblom för Dina Pengar. 

Johan Aspegren, kommunikationschef för Eon, lovordar projektet i Simris.
Foto: Eon

Eons kommunikationschef Johan Aspegren berättar vad som gör experimentet unikt. 

– Det är första gången i Sverige som man bygger ett totalt energisystem som kan kopplas bort från det centrala nätet. Lokala energisystem finns på andra håll i världen, inte minst i Afrika, Australien och Kanada där folk bor långt åt helsike borta och inte har elnät utdraget. Men alla dessa energisystem, nästan, har som bas en dieselmaskin som står och puttrar på torget, bildligt talat, säger Johan Aspegren och förklarar skillnaden mot modellen i Simris: 

– Vi kopplar solceller till ett jättestort batteri som är basen till det hela. Sedan har vi också en reservgenerator och den drivs naturligtvis av helt förnybart bränsle. 

Helen Törnblom tillhör ett av elva hushåll som nappat på erbjudandet om att få egna solceller installerade på sina tak, till ett förmånligt pris som blev än lägre genom regeringens solcellsbidrag.   

Helen: "Har alltid velat installera solceller"

– Jag har ett stort hus som jag bott i länge och har alltid velat installera solceller. Men jag har faktiskt inte haft råd tidigare eftersom det är en stor kostnad för en vanlig liten Svensson. Jag var faktiskt den första i byn som anmälde mig, säger Helen Törnblom, som även bidrar till ett hållbart samhälle genom att använda elcykel fram och tillbaka till jobbet.  

Var femte vecka stängs samhället av från det centrala elnätet. 

Då blir byn självförsörjande på förnybar, lokalproducerad el. 

– Då gör vi massor av tester som vi sedan utvärderar. Det är ett pilotprojekt och ett utvecklingsprojekt och det är så det ser ut, säger Johan Aspegren.  

Projektet ska pågå fram till 2019. 

Eon kan kontrollera husets temperaturer

Flera av hushållen har fått digitala dosor, eller styrsystem, av Eon som kan reglera elförbrukningen genom att lagra eller leverera energi genom artificiell intelligens. 

– Om man nu vill ha 21 grader inne så kan vi skruva ner det till 20,8 eller 21,3 utan att en människa märker skillnaden. Om varmvattnet håller 53 grader kan vi skruva upp det till 56 om det är mycket sol och skruva ned det till 50 när det är lite sol, och på det viset kan vi kapa effekttopparna, säger Johan Aspegren. 

Enbart de solceller som är monterade på ena sidan av Helen Törnbloms tak kommer att kunna producera tillräckligt med el för att täcka en dryg tredjedel av hushållsbehovet, berättar hon. 

– Det är en rätt skön känsla när man kan ersätta elförbrukning så lätt. 

Eon tror att Simris kan leda vägen in i framtiden

Johan Aspegren blev nyligen intervjuad av en engelsk tidning och projektet har, förutom de nordiska länderna, väckt internationellt intresse. 

Johan Aspegren tror att Simris kan visa vägen för lokalproducerad energiförsörjning. Dels i glesbygdsområden för att slippa milslånga elledningar som levererar dålig el och är dyra att underhålla. Dels på öar där man kan montera solceller, vindkraft eller andra energisystem för att slippa dyra sjökablar. 

Han tror även att miljömedvetna människor kan komma att bilda sammanslutningar som är självförsörjande på el. 

–  Jag tror att man kommer gå samman i hållbarhetskluster i kvarter, eller en liten by och i stället för att ha koloniträdgårdar där man odlar päron och morötter, som för hundra år sedan, så framställer man energi. Kanske genom solceller eller genom att bygga vattenkraftverk vid en bäck, eller genom att producera biogas från ett jordbruk som kan användas som reservproduktion.  

Så söker du solcellsbidrag

Ansökan görs antingen genom Boverkets e-tjänster som kräver Bank-ID. Eller genom att skicka en ansökningsblankett till din lokala länsstyrelse. Ansökningsblanketten kan laddas ner från Energimyndigheten.  

Tre saker är viktiga att hålla i huvudet för att bidragspengarna inte ska rinna mellan dina fingrar. 

Se till att skicka in ansökningsblanketten inom sex månader efter det att arbetet påbörjats. 

Se till att vara tidigt ute. Pengarna till bidraget är rambegränsat och ges bara så länge pengarna räcker till. Länsstyrelserna behandlar ansökningarna i turordning. 

Installationen måste vara slutförd senast den 31 december 2020, innan stödperioden upphör. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!